solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Njemačka u ovoj godini povećela kapacitete solarne energije za skoro 12 GW

Solarna elektrana by EMT SOLAR
Solarna elektrana by EMT SOLAR
Sadržaj

Njemačka je instalirala 11,7 GW novih solarnih kapaciteta između januara i oktobra 2023. godine. Time je ukupno instalirani solarni kapacitet zemlje povećan na 79,2 GW.

Njemačka je samo u oktobru instalirala 1.231 MW novih fotonaponskih kapaciteta, prema posljednjim podacima Federalne mrežne agencije (Bundesnetzagentur). Ovo je povećanje u poređenju sa 1.050 MW dodanih u septembru ove godine i 706,5 MW u oktobru 2022.

U prvih 10 mjeseci ove godine, programeri su priključili 11,7 GW solarne energije na mrežu, u poređenju sa 6,12 GW u istom periodu godinu dana ranije.

Krovni fotonaponski sistemi, podstaknuti njemačkim programom poticaja, predstavljali su više od 606 MW novih kapaciteta u oktobru, dok je 535 MW zemaljskih fotonaponskih sistema, odabranih prema njemačkim tenderskim šemama, instalirano u istom mjesecu.

Njemačka vlada je već premašila svoj cilj instaliranja 9 GW ove godine, ali postizanje kumulativnog cilja od 215 GW do 2030. godine zahtijeva mjesečno linearno povećanje od 1.578 MW, što je prag koji nije dostignut ni u jednom mjesecu ove godine, prema podacima Bundesnetzagentur.

Italija dobila više od 3.5 GW solarne energije

Povećani su kapaciteti solarne energije i u Italji. Ova je zemlja rasporedila više od 3,5 GW nove solarne energije u prvih devet mjeseci ove godine, čime je svoj kumulativni instalirani fotonaponski kapacitet dovela na 28,57 GW krajem septembra, prema podacima nacionalne energetske agencije.

Italija je dodala oko 3,5 GW novih fotonaponskih kapaciteta u oko 280.000 sistema u prvih devet mjeseci ove godine, prema novim statistikama Gestore dei Servizi Energetici (GSE), italijanske energetske agencije.

Oko 8,44 GW od ukupnog iznosa došlo je od krovnih instalacija, dok preostalih 16,61 GW predstavljaju sistemi postavljeni na zemlju.

Oko 46% električne energije dodane u prvih devet mjeseci ove godine potiče iz stambenih instalacija, a nedavni rast potaknut je komercijalnim i industrijskim sektorom (C&I) i komunalnim projektima veličine iznad 1 MW.

Regije s najvećim udjelom u ukupnom dodavanju novih kapaciteta solarne energije uključuju Lombardiju sa 649 MW, Veneto sa 486 MW i regiju Emilia Romagna sa 361 MW.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.