Račun za prikupljanje naknada uspostavljen njemačkim zakonom o obnovljivoj energiji, kojim upravljaju njemački operatori prenosnog sistema, pokazao je saldo od minus 4,37 milijardi eura na kraju 2020. godine – 6,38 milijardi eura manje nego krajem 2019. godine, kada je stanje računa iznosilo 2,01 milijarde eura. Od januara ove godine državna sredstva će biti dodana ovom računu.

Ovaj razvoj događaja započeo je već 2019. godine: u martu 2019. godine EEG račun naknada i dalje je imao rekordni nivo od 6 milijardi eura, ali tada se ovaj saldo brzo rastapao. Kriza COVID-19 dodatno je ubrzala i pogoršala ovaj razvoj.

Ogroman minus u 2020. godini posljedica je odljeva oko 30,89 milijardi eura (od čega su 30,17 milijardi eura bila plaćanja operaterima obnovljivih izvora energije), dok je na prihodnoj strani zabilježeno samo 24,51 milijarde eura . Ovaj negativni saldo uglavnom je posljedica dramatičnog pada cijena na berzama električne energije, ne samo za vrijeme Covid-19 krize, već i nekoliko mjeseci ranije.

Za veliki broj FN sistema od 100 kW naviše, električna energija mora se direktno prodavati, a razlika između prihoda ostvarenog u ovom procesu i fiksna vrijednost se nadoknađuju. Niske cijene trgovine električne energije znače da isplate poticaja zahtijevaju mnogo više sredstava.

Trend u FBiH:

FERK je u julu. 2020. donio odluku o novoj referentnoj cijeni, podižući je na 0,112211 KM/kWh, rasterećujući račun Operatora za OIEiEK FBiH (op.a).

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime