solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Nove solarne instalacije dostići će 413 GW ove godine

Solarna elektrana by EMT SOLAR
Solarna elektrana by EMT SOLAR
Sadržaj

Historijski niske cijene solarnih panela će potaknuti globalnu solarnu industriju na rekordne instalacije 2023. godine, tvrdi BloombergNEF.

BloombergNEF je objavio svoje ažurirane izglede solarnog tržišta za 2023. godinu, predviđajući da će ove godine biti instalirano 413 GW kapaciteta solarnih modula. Ovaj kapacitet će uglavnom biti ostvaren zahvaljujući Kini koja je instalirala 240 GW, ali i snažnom rastu u mnogim drugim globalnim regijama.

Tromjesečno ažuriranje dostavljeno je putem Bloombergovog podcasta “Uključeno”.

Ako svijet instalira 413 GW solarne energije, bit ćemo svjedoci rasta od preko 58% u odnosu na 260 GW instaliranih 2022. godine, što je samo po sebi rast od skoro 42% u odnosu na 183 GW instaliranih 2021. godine. Tokom ovog dvogodišnjeg perioda, svijet će doživjeti rast od 125%, što ukazuje da se udvostručenje raspoređenih godišnjih kapaciteta dogodilo za otprilike godinu i po, navodi BloombergNEF.

Prezasićenost solarnom opskrbom ruši marže, ali izgradnja cvjeta

Trenutno su dobre vijesti za investitore u solarne elektrane, loše vijesti za solarnu mrežu. S jedne strane, godišnje instalacije nastavljaju da obaraju rekorde, a Kina će ove godine izgraditi skoro onoliko solarne energije koliko je cijeli svijet pokrenuo 2022. godine. Ali s druge strane, industrija pati od prezasićenosti zalihama, što opterećuje cijene i marže proizvođača solarnih modula. Sve to dovodi do rekordno niske cijene modula, ali prijeti i opstanku proizvođača modula, posebno evropskim kompanijama koje se sve teže nose sa uvozom iz Kine.

Indijski Waaree osigurava narudžbu iz SAD-a za 1,5 GW solarnih modula TOPCon

S druge strane, potražnja za solarnim modulima ne jenjava. Indijska kompanija Waaree potpisala je trogodišnji ugovor sa Accionom za isporuku 1,5 GW solarnih modula TOPCon za fotonaponske instalacije u Sjedinjenim Državama od 2024. do 2026. godine.

Waaree Energies je ove sedmice saopštio da je pristao da isporuči 850 MW mono PERC solarnih modula za projekte Acciona Energie u Sjedinjenim Državama. Ovo dovodi do ukupne isporuke panela indijskog proizvođača na američko tržište na 4 GW u 2023. godini.

Waaree je isporučio 850 MW solarnih panela za četiri velika solarna projekta Acciona: 56 MW u Fort Bendu (Teksas); 129 MW u High Pointu (Illinois); 288 MW u Unionu (Ohio); i 375 MW u Red Tailed Hawk Solar (Teksas).

“Waaree je isporučio module četiri sedmice prije roka, što je omogućilo Accioni da ispuni rokove za komercijalne operacije projekta”, rekli su iz kompanije.

“U skladu s Waareejevom posvećenošću osiguravanju odgovarajućih standarda kvaliteta proizvoda i performansi, solarni moduli koji su isporučeni za projekte prošli su interno testiranje kvalitete i testiranje treće strane,”dodali su iz kompanije.

Udruženje za industriju solarne energije (SEIA) izvještava o postojanom godišnjem rastu na američkom solarnom tržištu od 24% u protekloj deceniji, pri čemu solarna energija predstavlja 45% novih proizvodnih kapaciteta u prvoj polovini 2023.

Trenutno, 4,4% porodičnih kuća u SAD-u imaju solarne fotonaponske sisteme, a predviđa se da će taj broj dostići 15% do 2030. godine, kako pokazuje analiza vladinog istraživanja USA Facts.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.