Narodna skupština Republike Srpske je 29. septembra usvojila Nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije, koji je upućen u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Ovim zakonom uređuju se planiranje i podsticanje proizvodnje i potrošnje energije iz obnovljivih izvora, tehnologije za korištenje obnovljivih izvora energije, cerifikovanje proizvodnih postrojenja, mjere podsticaja, sprovođenje sistema podsticanja proizvodnje, proizvodnih postrojenja. Mjere podsticaja, sprovođenje sistema podsticanja proizvodnje, proizvodnja električne energije od strane kupaca-proizvođača pojedinačno ili u okviru zajednica, način vođenja registra i druga pitanja od značaja za ovu oblast. Cilj ovog zakona je stimulisanje proizvodnje električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora energije i upotreba energije iz obnovljivih izvora u transportu, radi potrošnje na domaćem tržištu i povećanja udjela u bruto finalnoj potrošnji energije, te obezbjeđenje razvoja podsticajnih mehanizama, regulatornog okvira i tehničke infrastrukture za obnovljive izvore energije.

Podsticanjem proizvodnje električne i toplotne energije iz obnovljivih izvora kao i upotrebe energije iz obnovljivih izvora u transportu, obezbjeđuje se: ostvarivanje energetske politike, smanjenje upotrebe fosilnih goriva  i povećanje korištenja obnovljivih izvora energije, doprinos zaštiti životne sredine smanjenjem negativnih uticaja upotrebe fosilnih goriva, dugoročno obezbjeđenje energije, povećanje sigurnosti snabdijevanja električnom energijom i razvoj elektroenergetskog sektora u cjelini.

marketing

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime