solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Osnovana prva regionalna berza električne energije ADEX (2022.)

dalekovod
Sadržaj

Operatori prenosnih sistema u Sloveniji i Srbiji, sa Evropskom berzom struje – EPEX Spot, pokrenuli su prvu regionalnu berzu električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu.

Očekuje se da će ovo dodatno podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije i obezbijediti snažno i pouzdano tržišno okruženje neophodno za nove investicije u OIE i održivu zelenu tranziciju.

Operator prenosnog sistema električne energije u Sloveniji ELES, Elektromreža Srbije i Evropska berza struje zvanično su uspostavili Alpsko-jadransko dunavsku berzu električne energije ADEX, prvu takve vrste za region Centralne i Jugoistočne Evrope. Sporazum je potpisan u Ljubljani.

ADEX je nastao korporativnim spajanjem slovenačke energetske berze BSP SouthPool i SEEPEX berze električne energije u Srbiji. Sjedište nove kompanije je u Ljubljani, a glavne stalne kancelarije su i u glavnom gradu Slovenije i u Beogradu. Prva regionalna berza ponudiće harmonizovane i jedinstvene (one-stop-shop) usluge spot trgovine električnom energijom u Sloveniji i Srbiji, sa ambicijom da svoje poslovanje proširi i na ostale zemlje u regionima Centralne i Jugoistočne Evrope.

Prvi korak ka snažnoj regionalnoj berzi električne energije

„Osnivanjem regionalne berze električne energije ADEX, slovenačka berza električne energije BSP, koja je prethodno poslovala samo na slovenačkom tržištu, postaje ključni igrač na tržištu električne energije i na širem evropskom prostoru. Ovo ujedno predstavlja i prvi korak ka uspostavljanju snažne regionalne berze električne energije“, izjavio je Aleksander Mervar, generalni direktor ELES-a, operatora prenosnog sistema električne energije u Sloveniji, i predsjednik ELES grupe.

solarne elektrane u bih
Regionalna berza električne energije za bolji pristup tržištu EU

Očekuje se da će ovo dostignuće dodatno podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije i obezbijediti snažno i pouzdano tržišno okruženje neophodno za nove investicije u OIE i održivu zelenu tranziciju. Vjeruje se da će ova inicijativa poslužiti kao dobar model drugim zemljama Centralne i Jugoistočne Evrope da se pridruže ovoj naprednoj poslovnoj infrastrukturi.

Berza električne energije ADEX trebalo bi da podstakne ukupnu trgovinsku aktivnost i razvoj tržišta u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi. U Ljubljani je zaključeno da će vrlo brzo biti moguće da države Zapadnog Balkana pristupe jedinstvenom evropskom tržištu električne energije. ADEX se smatra dugoočekivanim odgovorom na potrebu za integrisanjem lokalnih, zasebnih tržišta električne energije u jedinstveno evropsko tržište.

U susret otvorenom tržištu električne energije u BiH

Diverzifikacija izvora proizvodnje za mrežu i rast interesovanja za obnovljive izvore energije otvorili su tržište električne energije u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući naglom rastu solarnih kapaciteta bh. proizvođači će se uskoro naći na otvorenom evropskom tržištu, a novi regionalni kontekst obezbijediće značajnu dodatnu vrijednost cjelokupnom poslovnom i investicionom ambijentu u ovom dijelu Evrope.

Mogućnost vlastite proizvodnje energije mnogima je dobrodošlo rješenje za kontrolu troškova, posebno zbog krize koja je znatno povećala cijene energenata. Trend ulaganja u solarne elektrane za vlastitu potrošnju u punom je zamahu, kao i procesi koji prate razvoj regionalnog tržišta u kojem će se naći i bh. proizvođači.

Za to vrijeme, u postupku je donošenje novog seta energetskih zakona, zahvaljujući kojima će se u BiH uvesti pravila učešća na tržištu. Svaki kupac moći će proizvoditi dio električne energije za svoje potrebe, a eventualne viškove plasirati u mrežu u vidu energetskog ili monetarnog kredita.

Poslujući sa najboljima u solarnoj branši, motivisan i opremljen za uvođenje inovativnih rješenja u razvoj solarnog sektora u BiH i zemljama regiona, EMT SOLAR danas je jedna od kompanija u BiH čija specijalnost garantuje najpovoljnije ishode. U doba energetske tranzicije vrlo je bitno poznavati sve elemente koji utiču na investicije u solar i posljedice uključenja u otvoreno tržište električne energije.

Sve o fotonaponskim sistemima i solarnoj industriji, administrativnim procedurama i zakonskim obavezama investitora, troškovima izgradnje solarne elektrane i onome što se treba znati o potencijalima energije Sunca možete pronaći na specijalizovanom portalu Solarno.net i njegovim odgovarajućim sekcijama, poput Male škole solara.

Za saradnju i kontakt sa stručnjacima EMT SOLAR ispunite kratak anketni upitnik koji možete otvoriti putem ovoga linka.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.