Među prvim pitanjima koja se nameću prilikom planiranja gradnje on-grid solarne elektrane jeste otkupna cijena proizvedene električne energije, ili popularno „struje“.

Prvo što investitor u FBiH treba znati je da mjesna elektrodistribucija ili elektroprivreda ne otkupljuje proizvedenu električnu energiju od vlasnika elektrane direktno, već to radi Operator OIEiEK FBiH.

Mjesna elektroprivreda/elektrodistribucija je dužna preuzeti, a ne direktno otkupiti, svu proizvedenu električnu energiju iz solarne elektrane, te je dužna, ako za to nema utemeljenih prepreka, izgraditi postrojenja (dalekovod, transformatorsko postrojenje, niskonaponsku mrežu do mjesta priključenja…) za pruzimanje energije, tzv. priključak.

Troškovi priključka su 195,00 KM + PDV po kW priključne snage. Na to dolaze realni troškovi instalacije brojila.

Lokalna elektrodistribucija na nivou općine ne odlučuje hoće li neka solarna elektrana dobiti dozvolu i biti priključena na mrežu, niti odlučuje otkupnu cijenu niti količinu otkupa električne energije.

Odluku o mogućnosti priključka o solarne elektrane na mrežu i rješenje (prethodna elektro-energetska saglasnost) donosi EP BiH d.d. Sarajevo na osnovu zahtjeva koji se podnosi u lokalnoj elektrodistribuciji.

Operator OIE je taj koji je dužan otkupiti svu proizvedenu električnu energiju od vlasnika solarne elektrane i dalje je prodati lokalnoj elektroprivredi, toliko dugo dok solarna elektrana tj. njen vlasnik ima dozvolu za rad i status kvalificiranog proizvođača iz obnovljivih izvora. Ovu dozvolu u FBiH izdaje i obnavlja FERK.   

Operator OIE FBiH donosi svakih 18 mjeseci izvještaj prema kojem Vlada FBiH odlučuje o otkupnim cijenama, u cilju poticanja gradnje i korištenja obnovljivih izvora. Pri tome treba rezlikovati dvije vrste otkupnih cijena: referentnu cijenu i garantirane cijene.

Operator OIE FBiH otkupljuje električnu energiju od vlasnika solarne elektrane po referentnoj cijeni i prodaje je po istoj toj cijeni mjesnoj elektroprivredi. Tako elektroprivreda nije oštećena i ne može smatrati da energiju preuzetu od solarne elektrane plaća skuplje nego onu koju kupuje od velikih hidro i termo-elektrana.

Trenutna (april 2021.) referentna cijena u FBiH iznosi oko 0,11 KM/kWh. Referentna cijena prati kretanje tržišne cijene električne energije, pa se može očekivati njen dalji rast.

Vlasnici solarnih elektrana koji su dobili status privilegovanog proizvođača od Operatora dobijaju i premije sadržane u garantiranoj cijeni.

Garantirana cijena ostaje ista za period od 12 godina važenja ugovora o otkupu sa Operatorom OIEiEK FBiH.

Kako raste referentna cijena, tako se smanjuje udio premija, pa garantirana cijena ostaje ista za period ugovora od 12 godina.

Naknade za obnovljive izvore energije kojima se finansiraju premije prikupljaju se oporezivanjem stanovništva i privrede, tj. potrošača električne energije.

Kao i za referentnu cijenu, Operator OIEiEK FBiH svakih 18 mjeseci podnosi izvještaj Vladi FBiH o prikupljenim i utrošenim naknadama za obnovljive izvore energije.

Višak novca generiše slobodne dinamičke kvote koje se dodjeljuju najstarijem potencijalnom privilegovanom proizvođaču koji se prijavio na listu čekanja.

Na osnovo stanja priklupljenih nakanada i obaveznih premija za isplatu, te cijena investicije u postrojenja obnovljivih izvora, Vlada FBiH svakih 18 mjeseci donosi odluku od garantiranim cijenama za nove proizvođače koji još nisu sklopili ugovor sa Operatorom OIEiEK. Tendencija je da garantirane cijene padaju. Sa početnih 0,92 KM/kWh za mikro-postrojenja u 2014. godini , u septembru 2020. godine su došle na nivo 0,29 KM/kWh, i na tom iznosu će ostati 18 mjeseci.  

Garantirane cijene su različite za nazivnu snagu solarne elektrane. Trenutne garantirane cijene (april 2021.) su:
Solarna elektrana:
Mikro 23kW otkupna cijena 0,29063 KM
Mini 150kW otkupna cijena 0,22341 KM
Mala 1,000kW otkupna cijena 0,17716 KM

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime