solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Otvorena najveća solarna elektrana u Hrvatskoj, vrijedna skoro 7 miliona eura

Ilustracija_solarni park
Ilustracija_solarni park
Sadržaj

Najveća solarna elektrana u Hrvatskoj, puštena je u rad u blizini grada Obrovca.

Vrijednost investicije je 6,9 miliona eura, a fotonaponska elektrana je izgrađena na području bivše tvornice glinice. Sa instalisanom snagom od 8,7 MW i priključnom od 7,35 MW, te godišnjom proizvodnjom električne energije od oko 11,3 miliona kWh, ova će solarna elektrana moći zadovoljiti potrebe više od 3.500 domaćinstava. Na površini od 117.137 m2 ugrađeno je 27.544 solarnih panela domaćeg proizvođača.

“Solarna elektrana Obrovac, zajedno sa Stankovcima, obnovljivi su izvori kojima se zajedno mogu zadovoljiti potrebe za energijom u preko pet hiljada domaćinstava. To je važna poruka prilagodbe novom vremenu i energetskoj strategiji Republike Hrvatske“, izjavio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske.

Nakon Vjetroelektrane Korlat, snage 58 MW, koja je puštena u rad 2021. godine, te solarne elektrane Stankovci od 2,5 MW koja je u pogonu od 2022., SE Obrovac je treća HEP-ova elektrana koja koristi obnovljive izvore energije u Zadarskoj županiji, realizirana u skladu s razvojnom strategijom HEP 2030.

To je ukupno sedma HEP-ova solarna elektrana u pogonu i jedna od četiri elektrane, ukupne snage 32 MW koje će HEP pustiti u rad u ovoj godini. U toku je instaliranje solarne elektrane Donja Dubrava u Međimurju, snage 9,9 MW. Kada bude završena, to će biti najveća solarna elektrana u Hrvatskoj i jedna od najvećih u regionu. Do kraja ljeta, HEP će u pogonu imati još dvije solarne elektrane, čime će njihov broj zaokružiti na deset.

„Za razliku od nekadašnje tvornice glinice koja je postala simbol svih neuspješnih i propalih ulaganja u bivšoj državi, ova je solarna elektrana izgrađena na njenim ostacima, primjer nečega sasvim suprotnog – ekološki neupitne i ekonomski opravdane i uspješne investicije. Takvi su i ostalih 60 projekata obnovljivih izvora energije koje imamo u planu, ukupne snage više od 1.500 megavata i procijenjene vrijednosti oko 1,6 milijardi eura “, izjavio je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić.

Iduće godine gradnja solarne elektrane od 75 MW

Većina planiranih projekata obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj nalazi se na priobalnom području, od čega je u Zadarskoj županiji njih 11, ukupne snage 660 MW i procijenjene vrijednosti 700 miliona eura. Među njima se ističe solarna elektrana Korlat, instalirane snage 99 MW i priključne 75 MW, te investicijske vrijednosti oko 80 miliona eura. Plan je da gradnja svih ovih elektrana počne sljedeće godine. Za dvije solarne elektrane, Sukošan, snage 45 MW i Kruševo od 17 MW, u toku je priprema dokumentacije za gradnju.

Do 2030. godine HEP planira imati solarne elektrane ukupne snage 350 MW, što je jednako polovini snage Nuklearne elektrane Krško.

HEP-ova nastojanja prate planove dekarbonizacije Europske unije do 2050. Godine. Radi se o planovima za smanjenje emisija stakleničkih plinova za 80 do 95 posto u odnosu na 1990. godinu (a u pojedinim scenarijima i do 100 posto), što nameće potrebu znatnog povećanja udjela obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije.

Ovaj plan EU moraju pratiti i vlasti u BiH, zato je sve popularanija  gradnja solarnih elektrana i kod nas. AKo tražite najbolje rješenje za vlastitu solarnu elektranu, EMT SOLAR je firma specijalizovana za cjelokupan ciklus izgradnje solarnih postrojenja, od izlaska na teren i stručne procjene lokacije i savjetovanja, projektovanja i izgradnje, do praćenja rada, servisiranja i repoweringa solarnih sistema. Radi se o firmi koja je licencirana za 18 različitih poslova mjerenja i ispitivanja u oblasti elektro i fotonaponske tehnike.

EMT SOLAR radi po sistemu „ključ u ruke“, što podrazumijeva ne samo nabavku najkvalitetnije opreme, već i sve poslove oko pribavljanja potrebnih dozvola i definisanja optimalnih poslovnih modela za svaku investiciju.

Krenite u solarnu budućnost uz najbolje u ovoj oblasti. Za početak ispunite kratki anketni upitnik i pregledajte sekcije na našem specijalizovanom portalu Solarno.net

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.