Izbor lokacije solarne elektrane na tlu

Ako ste čitali prethodni tekst o planiranju solarne elektrane na krovu, planiranje na tlu će vam biti mnogo lakše. Međutim, postoji dosta stvari na koje niste morali da mislite prilikom planiranja na krovu, a koje su značajne za uspješan i stabilan rad elektrane na tlu.

Na prvom mjestu: sigurnost lokacije

Ovdje se ne misli samo na fizičko obezbjeđenje elektrane od upada trećih lica, krađe i vandalizma, već i od pristupa životinja. Za razliku od krova gdje je elektrana zaštićena samim objektom, solarno polje mora biti ograđeno i osigurano i od požara susjednih parcela a i od poplave. Ne zaboravite da je u pitanju električno postrojenje na kojem postoje naponi i struje opasne po  život.

Klimatske i geomehaničke osobine lokacije

Vjetar je prvi element koji treba uzeti u obzir prilikom izbora konstrukcije. Osnovna brzina vjetrova u kojoj se nalazi lokacija mora biti poznata radi izbora podkonstrukcije. Dok je u bosanskim dolinama ova brzina rijetko iznad 20 m/s, na mostarskom Ortiješu ona iznosi gotovo 40 m/s. Ovaj podatak za lokacije u čitavoj BiH možete lako dobiti na stranici Osnovne brzine vjetra .

EMT SOLAR

Vjetar u normalnim granicama je prijatelj solaraca, jer se njime postiže bolje hlađenje modula za vrelih ljetnih dana. Jedna od odličnih lokacija u BiH je Hodovo, gdje gotovo uvijek puše vjetar s istoka prema zapadu, hladeći ćelije.

Snijeg ne treba mnogo da vas brine, čak i veće količine lako spadaju sa glatke površine modula, a ako već napada iznad modula, imate mnogo slobodniji pristup lopatom nego na krovu. Često se snijeg zadrži samo na donjem dijelu panela, ali je tada bolje sačekati toplo vrijeme.

krnjeusa solarna elektrana snijeg na solarnim panelima

Drugi bitni faktor za odabir konstrukcije jeste nosivost tla. Što je nosivost manja, to će vam trebati dublje pobijen nosač u tlu, te više betonske mase oko njega. Ovaj dio posla prepustite iskusnom statičaru, jer se lako desi da će onaj neiskusni, radi svoje sigurnosti, predimenzionisati zahtjeve za konstrukciju, pa ćete imati nepotrebne izdatke. 

Orijentacija i nagib solarne elektrane na tlu

Za razliku od krova, polje vam daje mnogo veću slobodu orijentacije i nagiba modula. Većina proizvođača solarnih konstrukcija će vam dati na odabir jedan od fiksnih uglova, već prema projektnoj dokumentaciji. U BiH se  proizvode i kvalitetne konstrukcije sa sezonskom promjenom nagiba, čime se postižu realno bolji prinosi od +15% na godišnjem nivou.

Iako je konstrukcija za polje mnogo skuplja od one na krovu, prinosi su redovno bolji pa se razlika kompenzira.

Sijenčenja na solarnim panelima

Kao i kod konstrukcija na krovu, sjenčenje ima „nultu toleranciju“. Čest slučaj je da na solarnim poljima trava preraste visinu modula ili čak izmedju njih, stvarajući sjenku. Uticaj ovog sjenčenja se jasno vidi na donjim slikama urađenim termo kamerom na elektranama na Hodovu.


Autor ovog teksta je na skoro polovini BiH elektrani pronašao sjenčenja izazvana naknadnim postavljenjem ograda, kamera, gromobranskih i rasvjetnih stubova, pogrešnim projektovanjem i nivelisanjem konstrukcija gdje jedan segment zasjenčava drugi, pa čak i elektrane izgrađene u dvorištu pogona koji proizvodi enormne količine zaprašenja! Gubici koje su ovi investitori trpili ili još trpe su znatno iznad 20% na godišnjem nivou.

Jedna elektrana u istočnoj Hercegovini, smještena u industrijskoj zoni

Izbor opreme

Konstrukcija za solarnu elektranu

Konstrukcije se po funkcionalnosti dijele na one sa nepromjenjivim (fiksnim) nagibom, jednoosovinske (sezonski podesive) te višeosovinske (dnevno podesive) koje su obično i automatizirane, poznatije kao trekeri.

Konstrukcije sa fiksnim nagibom su najzastupljenije, a mogu biti s jednim ili dva reda stubova. Na početku ere solara ove konstrukcije su bile projektovane za jedan red panela, da bi se danas radile uglavnom za dva reda portretno ili tri do četiri reda panela u landscape položaju.

Smanjenjem i ukidanjem feed-in-tariff-a (otkupne cijene uvećene za poticaj iz naknada za OIE), jednoosovinske sezonski podesive konstrukcije ponovo osvajaju tržište, jer se prinosi u mjesecima loše insolacije, baš kada je energija nejpotrebnija, povećavaju i do 22% u odnosu na one sa fiksnim nagibom.

Dvoosovinski trekeri sa dnevnom promjenom azimuta i elevacije zbog svojih su skupih i osjetljivih upravljačkih sistema izgubili u potpunosti utrku na tržištu.

Kao i u svim large-field projektima u svijetu, u Bosni se najčešće koristila tehnika zabijanja (ramming) a ponegdje, gdje je tlo imalo malu nosivost, i pojačavanje betonom. U Hercegovini, gdje ramming nije moguć, a i zbog nedostatka kvalitetnih bušilica, razvila se praksa postavljanja konstrukcije na betonske pragove. Jedna od verzija je i korištenje ankera u obliku velikih zavrtnja, ali je upitan kvalitet materijala uveženih elemenata. Ne smetnuti je sa uma da konstrukcija mora izdržati bar 25 godina na otvorenom. Iskustva iz Njemačke su pokazala da je ovom zadatku dorastao samo kvalitetno cinkan masivni čelik, dok su aluminijske konstrukcije, za razliku od čeličnih, pokazivale slabosti na vibracije od vjetra i temperaturne devijacije već u prvom desetljeću nakon montaže. 

Preizbor panela prema konstrukciji

Pored objašnjenja u ranijem postu zašto svaki modul ne odgovara svakoj lokaciji niti svakom inverteru, sad imate i konstrukciju za koju se unaprijed mora znati dimenzija budućeg modula. Za razliku od elektrana na krovu gdje se oskudjeva sa prostorom pa su moduli sa velikom efikasnošću preporučljivo rješenje, elektrane na tlu se mogu graditi i sa modulima manje efikasnosti. Iako je PERC tehnologija riješila probleme pregrijavanja monokristalnih ćelija, neki proizvođači još uvijek nisu prestali proizvodnju polikristalnih modula, pa se oni mogu pronaći veoma povoljno na tržištu. Uz dobru konstrukciju, ova investicija može još uvijek biti povoljna.  I dalje vrijedi pravilo: predizbor, pa nabavka neposredno prije montaže. Važno je da se prije pristupanja izradi idejnog rješenja posavjetujte se sa certificiranim stručnjakom iz oblasti solara. Ako vam projekta bude radio neiskusan projektant, lako se može desiti da gabariti elektrane ne odgovaraju dimenzijama u projektu, pa vam slijedi mukotrpno obnavljanje urbanističke i građevinske dozvole. Iako je hlađenje panela kod elektrana na tlu mnogo bolje nego kod onih na krovu, neodgovoran ili nestručan instalater može napraviti greške koje će investitora koštati „puzajućih“ gubitaka snage, čak većih od 30% za 2 godine pogona. Nekoliko zabilježenih slučajeva u Hercegovini govore da elektrana sa veoma dobrim prinosima lako sklizne u probleme poznate u branši kao „rak solara“.

Građevinski i elektro dio

Nakon provjere lokacije na klimatske osobine i odabira odgovarajuće (pod)konstrukcije, projektovanje građevinskog i elektro dijela lako će odraditi iskusni projektanti. Ne zaboravite da u planiranju troškova investicije sada imate i građevinske radove, pripremu terena, bušenje rupa, kopanje i zatvaranje kanala, betoniranje postolja, uzemljenje i gromobran, pa i troškove ograđivanja, opremu za rasvjetu i video-nadzor. Trebate i objekat u kojem ćete držati kosilicu, trimer, lopatu za snijeg, crijeva i četke za pranje…ali nikako i aparat za gašenje požara – njegovo mjesto je vani, vidljivo istaknut!

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime