11.6 C
Sarajevo
Nedjelja, Juni 4, 2023

Počela sa radom berza električne energije u Sjevernoj Makedoniji

Najčitanije

U Sjevernoj Makedoniji počela je sa radom berza električne energije.  Domaćom platformom za dan unaprijed upravlja regulatorno tijelo MEMO. Berza je zamišljena kao jedan od glavnih elemenata budućeg energetskog tržišta Zapadnog Balkana, koje bi se integrisalo u jedinstveno evropsko tržište.

Direktor Nacionalnog operatora tržišta električne energije MEMO Simon Šutinoski izjavio je da je prvi dan trgovanja na berzi prošao glatko. Prosječna cijena je izašla na cca 115 eura po megavat-satu, što je veoma blizu kotacija na berzama  u regionu i Evropi, prenosi njegovu izjavu Balkan green energy news.

“Uspostavljanje platforme će podstaći investicije u proizvodnju struje iz obnovljivih izvora. Provizije i godišnja naknada za članstvo su najniže u regionu”, izjavio je Šutinoski.

Dvadeset od ukupno 22 učesnika je kupilo ili prodalo pet stotina megavat-sati. Iz nacionalnog operatora tržišta električne energije su istakli da dostignuta cijena struje na berzi odražava domaću potražnju i ponudu. Berza će pokrivati samo nacionalno tržište za dan unaprijed do momenta dok u saradnji s nekom od berzi iz susjednih zemalja ne dođe do prvog uparivanja odnosno spajanja tržištâ.

“Novo tržište će doprinijeti stabilnosti energetskog sistema”, kazao je na svečanom otvaranju potpredsjednik Vlade zadužen za privredu, Fatmir Bitići.

Kompanija MEMO, koja ima status nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO) Sjeverne Makedonije, zadužena je za pokretanje berzanskih aktivnosti i upravljanje njima. Slovenački operator berze BSP SouthPool odgovoran je za kliring i poravnanja, a EPEX Spot je isporučio platformu za trgovanje.

Što se tiče ostatka regiona, crnogorska berza električne energije – BELEN ili MEPX – uvela je tržište za dan unaprijed prošlog mjeseca, ubrzo nakon albanske berza struje, ALPEX. SEEPEX, koji se nalazi u Srbiji, upravo je objavio da je uspostavljanje unutardnevnog tržišta električne energije odložio za juli, piše Balkan green energy news.

Energetska zajednica poziva na usvajanje pravnog okvira do kraja godine

Pokretanje sjevernomakedonske berze je važan korak za tržišta energenata u zemlji, jer ona daje jasne i transparentne cjenovne signale za ulaganja u obnovljivu energiju, saopćeno je iz Sekretarijata Energetske zajednice. Istaknuto je da je Energetska zajednica pružila veliku podršku pri formiranju tržišta struje za dan unaprijed putem tehničke pomoći. To je bio dio šire inicijative za stvaranje regionalnog tržišta energenata na Zapadnom Balkanu, koju je finansirala Evropska unija.

Energetska zajednica je usvajanjem novog paketa propisa o tržištu električne energije u decembru donijela neophodni pravni okvir za integraciju veleprodajnog tržišta električne energije u jedinstveno evropsko tržište, ističe se u saopćenju Energetske zajednice. Ova međunarodna organizacija sa sjedištem u Beču je navela da za Sjevernu Makedoniju integracija zavisi od transponovanja i primjene propisa iz paketa do kraja godine.

Berza električne energije u BiH

Bosna i Hercegovina bi uskoro mogla dobiti vlastitu berzu električne energije, koja bi omogućila moderan, na evropskim standardima zasnovan i drugačiji način trgovanja strujom u odnosu na postojeći. Sjedište Berze bit će u Mostaru. Nezavisni operator sistema u Bosni i Hercegovini planira osnovati projektnu kompaniju koja bi imala zadaću uspostaviti funkcionalnu berzu električne energije u BiH. Tako će biti stvoreno funkcionalno i organizirano tržište električne energije unutar dana i dan unaprijed. Pomenuta projektna kompanija će uspostaviti saradnju sa susjednim berzama te ostvariti moguća strateška partnerstva s renomiranim berzama iz Evrope i berzama zainteresiranim za učešće u budućoj berzi BiH.

Cilj Berze BiH bio bi uspostaviti transparentan i pouzdan mehanizam formiranja veleprodajne tržišne cijene električne energije putem poklapanja ponude i potražnje po fer i transparentnoj cijeni te omogućiti da sve transakcije zaključene na Berzi BiH budu isporučene i plaćene.

Trenutno u BiH postoji tržište električnom energijom koje se zasniva na bileteralnim transakcijama između licenciranih kompanija za proizvodnju, snabdijevanje i trgovinu električnom energijom. To znači da kompanije međusobno sklapaju ugovore, a sistem tendera sa tri ponuđača se uglavnom primjenjuje u unutardnevnim aktivnostima ili dan prije za sljedeći dan.

- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Najnovije

BA