solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Počinje UN-ova konferencija o klimatskim promjenama (2023)

Sadržaj

Delegati iz skoro 200 zemalja, lideri biznisa i finansija, te predstavnici civilnog društva okupit će se danas u Dubaiju na klimatskoj konferenciji COP28 s ciljem ubrzanja tranzicije ka budućnosti čiste energije. Godišnji klimatski samit će trajati do 12. decembra. Očekuje se da će više od 70 000 delegata prisustvovati konferenciji. Ključni trenutak na COP28 bit će procjena napretka koji je postignut prema ispunjavanju ciljeva Pariškog sporazuma – i gdje zemlje zaostaju.

Očekuje se da će COP28 naglasiti važnost kolektivne akcije za zaustavljanje klimatskih promjena i kritičnu ulogu finansija u tranziciji sa niskim emisijama ugljika. Samit je važan trenutak za šefove država i vlada da signaliziraju svoju posvećenost transformaciji ključnih odluka u vezi s klimom u konkretne akcije i kredibilne planove, te da nastave sa podizanjem ambicija u borbi protiv klimatskih promjena, navode iz UN-a.

Delegati će raspravljati o ambicioznom paketu mjera koje bi ubrzale pravedan prijelaz na zelenu energiju. Mnogi se nadaju da će to uključivati obaveze postupnog ukidanja fosilnih goriva, prestanka izgradnje novih elektrana na ugalj i utrostručenja kapaciteta obnovljive energije – uz udvostručenje energetske efikasnosti – do 2030. godine.

Ostala pitanja koja će zauzeti centralno mjesto na COP28 uključuju prilagodbu klimatskim promjenama. Zemlje su se na COP26 u Glasgowu obavezale udvostručiti finansiranje prilagodbe od 2019. do 2025. godine, a očekivanja su da će se na tom planu postići napredak. Također postoje nade da će zemlje usvojiti Globalni cilj za prilagodbu, čime bi se povećala sredstva za zemlje i zajednice koje se bore s klimatskim promjenama.

U Dubaiju će se također razgovarati o takozvanom fondu za gubitke i štete, uspostavljenom prošle godine, koji bi usmjeravao finansiranje u ranjive zemlje. To bi pomoglo tim državama da se nose s nepovratnim posljedicama klimatskih promjena, poput dezertifikacije ili porasta mora. Na COP28 će se pokrenuti projekt Buildings Breakthrough, čiji je cilj ubrzati globalni prijelaz na zgrade otporne na klimatske promjene i zgrade s gotovo nultom emisijom. To se smatra ključnim ciljem jer su zgrade i građevinski sektor odgovorni za 37 posto emisija ugljen dioksida povezanih s energijom.

Zemlja se zagrijava više nego što se predviđalo

Uoči COP28, UNEP je objavio dva velika izvještaja koja su prikazala dubinu klimatske krize. Konstatovano je  da trenutna obećanja povezana s klimom vode svijet to toga da se do kraja stoljeća zagrije za 2,5°C do 2,9°C, što je znatno iznad ciljeva koji su navedeni u Pariškom sporazumu. U međuvremenu, Izvještaj  o jazu u prilagodbi otkrio je da zemlje ne troše ni približno dovoljno novca na pripremu za brojne posljedice klimatskih promjena.

Zato su očekivanja da se sljedeće dvije sedmice vlade i sektor nafte i plina pojačati ambiciozne mjere za obuzdavanje metana. Više od 150 zemalja već je potpisalo Global Methane Pledge, čiji je cilj smanjenje emisija za 30 posto do 2030. godine. To se smatra ključnim korakom u naporima da se zagrijavanje održi ispod 1,5°C, što je glavni cilj Pariškog sporazuma.

Još jedna inicijativa pod vodstvom UNEP-a koja će biti pokrenuta na COP28 je Clobal Cooling Pledge. Cilj mu je potaknuti zemlje da poboljšaju energetsku efikasnost i povećaju pristup održivom hlađenju kroz niz zajedničkih ciljeva.

Iako je Amerika među najvećim zagađivačima, predsjednik Joe Biden neće prisustvovati ni jednom događaju. S druge strane, Europska unija i Europska investicijska banka zajedno najviše doprinose javnom finansiranju klimatskih promjena ekonomijama u razvoju. Prošle godine dodijelili su 28,5 milijardi eura za finansiranje klimatskih promjena iz javnih izvora i mobilizirali dodatni iznos od 11,9 milijardi eura privatnog kapitala. EU također ostaje predana cilju razvijenih ekonomija da zajednički mobiliziraju 100 milijardi dolara godišnje iz različitih izvora do 2025. godine za podršku partnerskim zemljama, navodi Energetika.net.

Konferenciju u Dubaiju će otvoriti šeik Mohamed bin Zayed Al Nahyan, Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih naroda i kralj Charles III.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.