solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Podravka postaje prozjumer i gradi solarnu elektranu snage 2,4 MW

Sadržaj

Hrvatska prehrambena kompanija Podravka instaliraće na krovovima svojih pogona u Koprivnici solarnu elektranu Podravka – Danica snage 2,4 megavata (MW) kako bi proizvodila električnu energiju za sopstvenu potrošnju. Riječ je o prvoj fazi ulaganja u solarnu energiju jer kompanija priprema instaliranje novih fotonaponskih sistema kako bi dostigla snagu od 9,9 MW. Podravka je očigledno bila zadovoljnja rezultatima svoje prve solarne elektrane Kalnik, snage 350 kW, koju je instalirala početkom 2020. godine na pogonu Kalnik u Varaždinu, te je za obje investicije dobila bespovratna sredstva u iznosu od 50 %. Podravka će instaliranjem elektrane povećati udio zelene energije u ukupnoj potrošnji energije na 5 %.

Solarna elektrana Kalnik snage 350 kW proizvela je 2020, prema podacima iz finansijskog izveštaja, oko 730.000 kWh. Kako je ranije ova kompanija saopćila, investicija će se otplatiti za četiri godine, a proizvodnja je dovoljna da pokrije trećinu potreba za električnom energijom pogona na kojem se nalazi. Nova solarna elektrana Podravka – Danica imaće snagu od 2,4 MW, a očekivana proizvodnja je 3,2 GWh. Ako se sabere proizvodnja dve solarne elektrane i uporedi sa ukupnom godišnjom potrošnjom električne energije Podravke, koja je 77 GWh, solarna energija će uskoro obezbjeđivati oko 4 GWh ili oko 5 % potreba. Podravka će tako biti prozjumer – proizvođač energije za sopstvenu potrošnju.

Vrijednost projekta solarne elektrane Danica je 1,37 miliona Eura, od čega su bespovratna sredstva u iznosu od 680.000 Eura, a obezbjeđuju ih EU i hrvatska vlada iz Programa ruralnog razvoja. Očekivano vrijeme povrata investicije uz ovih 50 % bespovratne pomoći je 3,5 godina. Ukupna vrijednost investicije je 1,56 miliona Eura jer će kompanija morati da izgradi i trafostanicu u vrijednosti od 186.560 Eura.

Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.