Prema Rojtersu, Poljska će zbog nepoštivanja odluke EU o zatvaranju svog rudnika uglja Turovo plaćati po 500.000 eura za svaki njegov radni dan. Međutim, Vlada Poljske je saopštila da i pored kazne koju je izrekla EU i žalbi koje zbog Turova dolaze iz susjedne Češke, rudnik za sada neće biti zatvoren.

Rudnik Turov proizvodi lignit i mrki ugalj više od 100 godina, ali se nedavno proširio prema granici sa Češkom. Procjenjuje se da bi kazna od strane EU mogla primorati Poljsku da sa Češkom postigne sporazum, a određeni pregovori o tehničkim problemima rudnika, saniranju i ograničavanju štete su već pokrenuti u mjesecu junu. Poljska smatra da sporni rudnik predstavlja važan izvor radnih mjesta i električne energije.

Nakon što je Varšava odbila da zatvori rudnik, Prag je zatražio da se Poljska kazni sa 5 miliona eura dnevno za rad rudnika, a Sud je, nakon slaganja sa predloženom kaznom, odlučio istu smanjiti na pola miliona eura za svaki radni dan. Češka je pozdravila kažnjavanje Poljske, ali i dalje insistira na prijateljskom rješavanju spora. 

Mnoge zemlje EU već neko vrijeme teže novoj energetskoj politici, čiji je cilj smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Bosna i Hercegovina posjeduje različite izvore energije, od kojih ugalj čini preko 60% od njene ukupe primarne potrošnje energije. Nažalost, udio solarnih elektrana u ukupnoj bruto proizvodnji električne energije je još uvijek vrlo mali, a razlog leži u nedovoljnom znanju i neinformisanosti. Sa oko 500 solarnih elektrana, Bosna i Hercegovina ima tendenciju da udio ove vrste obnovljivih izvora električne energije u budućnosti naglo raste. Budući da se još uvijek najveći procenat ukupne električne energije dobiva sagorijevanjem uglja, postoji opasnost od strane EU u naplaćivanju uvoznih taksi koje su namijenjene zemljama sa visokom emisijom ugljen-dioksida.

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime