solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Potpisan ugovor za solarnu elektranu “Ada polje” snage 9,26 megavata

Solarna elektrana by EMT SOLAR
Table of Contents

U Mrkonjić Gradu će se graditi solarna elektrana instalisane snage 9,26 megavata i procijenjene godišnje proizvodnje 11,74 gigavat sati.

Ministar energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić i direktor preduzeća “Hidroelektrane na Vrbasu” Mrkonjić Grad Goran Milanović, potpisali su jučer ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje solarne elektrane “Ada polje”.

Đokić je, nakon potpisivanja ugovora u Banjaluci, rekao da se ovime potvrđuje investiciona sposobnost “Hidroelektrana na Vrbasu”, dodajući da će solarna elektrana biti izgrađena na lokalitetu općine Mrkonjić Grad u neposrednoj blizini postojeće hidroelektrane.

“Procijenjena vrijednost investicije je 23.377.000 KM. Biće realizovana u naredne tri godine, dakle, za tri godine će ova solarna elektrana biti na mreži”, istakao je Đokić.

Direktor preduzeća “Hidroelektrane na Vrbasu” iz Mrkonjić Grada, Goran Milanović rekao je da će im potpisani ugovor omogućiti izgradnju solarne elektrane “Ada polje” i eksploataciju električne energije iz tog izvora narednih 50 godina.

“To je prostor koji je vlasništvo ‘Hidroelektrana’, koji je bio eksproprisan za potrebe izgradnje Hidroelektrane ‘Bočac’, prostor koji nije bio korišten. Sada smo mu dali punu namjenu i svrhu”, rekao je Milanović.

On je naveo da je ponosan na činjenicu da “Hidroelektrane na Vrbasu” nastavljaju investicionu aktivnost, podsjećajući da su 2018. godine pustili u rad Hidroelektranu “Bočac dva”.

“Već smo donijeli odluku da uradimo studiju iskorištenja vjetroelektrana, mogućnosti korištenja vjetra u energetske svrhe”, istakao je Milanović, dodajući da je to samo jedan od planiranih projekata razvoja “Hidroelektrana”.

Slični Članci
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.