solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

PPA ugovori su budućnost zelene tranzicije (2024)

Foto: OIE Hrvatska
Foto: OIE Hrvatska
Sadržaj

PPA ugovori su budućnost zelene tranzicije, istaknuto je na 2. Regionalnoj RE-Source Croatia konferenciji posvećenoj razvoju PPA ugovora. Fokus konferencije je bio na tome kako ozeleniti i ujedno unaprijediti svoje poslovanje i tako osigurati održivu i sigurnu budućnost za cijelu zajednicu. Konferencija je i ove godine okupila preko 300 učesnika iz Hrvatske i regije, saopćeno je iz Obnovljivih izvora energije Hrvatske.

Power Purchase Agreement (PPA) ugovor međusobno sklapaju oni koji energiju proizvode iz obnovljivih izvora, te oni koji tu istu energiju trebaju, ili konkretnije, kompanija koja posjeduje vjetropark i tvornica koja će za svoju proizvodnju koristiti upravo električnu energiju iz navedenog vjetroparka.

Annie Scanlan, direktorica politika i utjecaja europske RE-Source platforme pohvalila je rast potpisanih PPA ugovora u Europi prošle godine, čak 40% više u odnosu na godinu prije s ostvarenih 10,4 GW novih kapaciteta obnovljive energije. To neupitno ukazuje na sve veći zamah potražnje za obnovljivim izvorima energije među europskim preduzećima. Sektore najvećih korporativnih kupaca obnovljive energije u Europi u 2023. predvodila je teška industrija, zatim ICT, maloprodaja, telekomunikacije te inženjerstvo i tehnologija, dodala je Annie Scanlan.

PPA ugovori – put prema stabilnim izvorima energije

Šta donosi nova reforma tržišta električne energije u Europi predstavio je Dries Acke, direktor javnih politika u SolarPower Europe. PPA ugovori su put prema stabilnim izvorima energije koji se u budućnosti mogu i dijeliti, rekao je Acke i naveo primjer kako su u Portugalu na fudbalskom stadionu postavljeni solari, a proizvedena električna energija se dijeli s okolnim stanovništvom.

Što sve donose nova Pravila o organiziranju veleprodajnog tržišta električne energije raspravljalo se na prvom panelu koji je približio Regulatorni okvir ugovaranja kupovine električne energije. Zaključeno je kako će nova pravila donijeti i neke nove mogućnosti poput dogovaranja prodaje struje bez posredovanja treće osobe iako nije sasvim jasno kako će to funkcionirati u praksi. Također, ostala su restriktivna pravila po pitanju hibridnih modela, ali je najvažnije ipak da se sistem pokrene i da se tokom vremena kontinuirano unaprjeđuje u skladu sa potrebama tržišta.

Uvod u drugu panel raspravu dao je Guy Brindley, direktor tržišnih analitika organizacije WindEurope koji se osvrnuo na različite modele PPA tržišta. Pojasnio da kompanija uopće ne mora biti na istoj mreži kao i proizvođač, da bi međusobno sklopili PPA ugovor, što je odlična shema za prekogranične PPA-ove. To znači da se struja od solara iz sunčanog dijela Europe može koristiti u oblačnoj sjevernoj Engleskoj. To je standardni model za Ameriku, ali kod nas u Europi još nije, pojasnio je Brindley.

Izazovi koje proizvođači vide prilikom sklapanja PPA ugovora predstavljeni su na drugom panelu o različitim perspektivama ugovaranja kupovine električne energije iz OIE. Anketa provedena među vlasnicima solarnih i vjetroelektrana pokazala je kako je prvi izazov pri sklapanju PPA ugovora preniska cijena koju traže kompanije koje energiju kupuju, manjak volumena energije koji se može ponuditi na tržištu na drugom je mjestu, dok je na trećem nedostatak kompetencija uprava u tome da se uopće dogovaraju PPA ugovori.

PPA ugovori i garancije porijekla

O ulozi garancija porijekla u okviru strategije prema dekarbonizaciji govorio je Jos Tuinenburg, menadžer za usklađivanje standarda iz The I-TRACK Foundationa. PPA ugovori bez garancija porijekla nisu “obnovljivi PPA ugovori”, pojasnio je Tuinenburg.

O istoj se temi raspravljalo i na posljednjem panelu konferencije, na kojem su stručnjaci dali odgovore na pitanja šta su uopće garancije porijekla i koja je njihova važnost u dekarbonizaciji. Kod garancija porijekla radi se o tome da se svaki megavatsat registrira na mrežu, a kupci dobiju garanciju da je njihova energija obnovljiva. Zaključeno je kako sistem još nije dovoljno prepoznat te kao unaprjeđenje sistema predložilo se pojednostavljenje procesa poništavanja i time otvaranje tržišta za druge igrače, odnosno liberalizacija istog.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.