Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice i Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH, boravili su u subotu, 22.05.2021. godine, u JP Elektroprivreda BiH. Tokom sastanka razgovarano je o obavezama iz Ugovora o Energetskoj zajednici i potpisano Pismo namjere kojim JP Elektroprivreda BiH prihvata inicijativu Zajednice za uvođenje internog obračuna troškova CO2. Inicijativa predviđa samonametnuti mehanizam interne cijene za emisije CO2 iz rada termoelektrana, kao prijelaznu mjeru kako bi se olakšala provedba planova smanjenja emisija.

Konceptom internog obračuna troškova CO2, JP Elektroprivreda BiH se unaprijed opredjeljuje za rezervaciju sredstava i stvaranje internog fonda za potrebe tranzicije u pravcu dekarbonizacije. Istovremeno, ovakav obračun služi kao priprema za uslove poslovanja uz plaćanje naknade za CO2 koja uskoro stupa na snagu. Posebno je značajno da se na ovaj način utvrđuju  budući veći troškovi proizvodnje i njihov uticaj na prodajne cijene električne energije i konkurentnost na tržištu, kao i na odluke o ulaganju u nove proizvodne kapacitete.

Elektroprivreda BiH je na ovaj način pokazala svoju opredijeljenost da preuzme svoj doprinos u dekarbonizaciji i modernizaciji energetskog sektora uvođenjem instrumenata za obračun troškova CO2 s ciljem aktivnog ubrzavanja tranzicije na klimatski održiv energetski sektor. Proces dekarbonizacije je neminovnost i obaveza na osnovu Ugovora o energetskoj zajednici i drugih međunarodnih sporazuma. U Sofijskoj deklaraciji o zelenoj agendi za zapadni Balkan prihvaćena je obaveza da zemlje članice nastave sa usklađivanjem sa EU sistemom za trgovanje emisijama, kao i da rade na uvođenju drugih instrumenata za cijenu ugljika u cilju promocije dekarbonizacije u regionu i postizanja neto nultih emisija ugljika prije 2050. godine.

marketing

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime