Ministarstvo vanjske trgovine i i ekonomskih odnosa BiH donijelo je Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31.12.2022. godine. Izraz “nova vozila” se odnosi na vozila koja nikad nisu bila registrovana.

Ovom odlukom propisuju se kriteriji prilikom uvoza u BiH novoproizvedenih električnih i hibridnih automobila koji će se uvoziti do 31.12.2022. godine, uz korištenje privremene suspenzije i privremenog smanjenja carinskih stopa utvrđenih u Zakonu o carinskoj tarifi.

Naime, u svijetu se godišnje proda preko milion električnih vozila, a prema posljednoj evidenciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, iz 2019. godine, u BiH je registrovano svega 18 automobila ove vrste. Primjenom povoljnije carinske stope stimuliše se uvoz novih automobila, što za sobom donosi smanjenje zagađenosti zraka koju prouzrokuje drumski saobraćaj, zaštitu životne sredine, te podizanje bezbjednosti u saobraćaju.

Svrha donošenja navedene odluke je ta da se carinska stopa na uvoz u BiH novoproizvedenih automobila, koja nemaju preferencijalni status robe iz zemalja sa kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanji sa sadašnjih 15% na 5% kada je riječ o hibridnim vozilima, te sa 5% na 0% carinsku stopu automobila na električni pogon. Ukidanje carinske stope se ne odnosi na robu koja je porijeklom iz zemalja sa kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini.

Odlukom bi se postigla i harmonizacija carinskih stopa koje se primjenjuju prilikom uvoza novoproizvedenih automobila u BiH sa carinskim stopama koje se primjenjuju u regionu prilikom uvoza ovih proizvoda.

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime