solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Privredna komora FBiH organizuje okrugli sto na temu uvođenja CO2 takse

default
Sadržaj

Privredna komora Federacije BiH, dana 7.10.2021. godine u periodu od 11-14 h,  organizuje događaj na temu uvođenja prekogranične takse na CO2. Na ovom okruglom stolu će se razmatrati na koji način naša zemlja može iskoristiti priliku kako bi primijenila propise Energetske zajednice, ubrzala povezivanje tržišta sa EU, uvela oporezivanje CO2, započela pripremu dugoročnih planova za društvo sa neto-emisijama, dovršila nacionalni energetski i klimatski plan i usvojila ciljeve za plinove s efektom staklene bašte, obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost u skladu sa Evropskim zelenim planom.

Naime, prekogranična taksa na CO2 bi se trebala postepeno uvesti od 2023. do 2026. godine.

CBAM (prekogranična taksa na CO2) će se primjenjivati na uvoz robe iz zemalja koje nisu članice EU, osim zemalja koje su u Sistemu trgovanja emisijama EU ETS.

Proizvođači električne energije iz BiH i drugih zemalja Zapadnog Balkana koji izvoze u EU, mogli bi biti izuzeti od plaćanja takse do 2030. godine, ali uz ispunjene određenih uslova.

Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.