solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Proizvođači solarnih panela mole pomoć EU da opstanu (2024)

Solarna elektrana by EMT SOLAR
Solarna elektrana by EMT SOLAR
Sadržaj

Svjedočimo početku kraja europske industrije solara, ako se hitne mjere ne poduzmu u roku dva mjeseca, poručile su u dramatičnom javnom apelu evropski proizvođači solarnih panela, odnosno kompanije članice Europskog vijeća proizvođača solara (ESMC). Okidač za apel ESMC-a je najava jednog od najvećih proizvođača solarnih panela na Starome kontinentu Meyer Burgera da će zatvoriti tvornicu u Njemačkoj i prebaciti je u SAD jer tamo, kako su objasnili, postoje bolji uvjeti za proizvodnju i stvaranje profita.

Napredak Evropske unije u izradi zakonskih rješenja poput Zakona o industriji s neto nula emisija (NZIA), Uredbe o ekodizajnu za održive proizvode (ESPR) i uredbe o zabrani prisilnog rada jeste dobrodošao, ali se očekuje da će ova rješenja biti primijenja prekasno, tvrde predstavnici industrije fotonaponskih panela. Europsko Vijeće proizvođača solara (ESMC) je saopćilo da većina kompanija raspravlja „iza zatvorenih vrata“ o tome kako tržišni uslovi čine njihovo poslovanje neodrživim.

Europski proizvođači solarnih panela uputili su  „molbu za opstanak“, odmah nakon što je kompanija Meyer Burger Technology iz Švicarske upozorila da je, u nedostatku takozvanih mjera za otpornost, spremna da obustavi proizvodnju modula u Frajbergu u Njemačkoj, kako bi zaustavila gubitke. To je jedna od najvećih fabrika te vrste u Evropi. Kompanija je pritom dodala da u SAD očekuje rast i profit.

Nedostatak subvencija koje imaju inostrani proizvođači

Proizvođači solarnih panela podsjećaju da su norveške kompanije Norsun, REC Solar Norway i Norwegian Crystals od augusta najavile zatvaranje nekoliko proizvodnih pogona.I tada je ESMC pozivao na hitnu reakciju EU.

„Naše članice se nadmeću sa izuzetno subvencionisanim inostranim proizvođačima fotonaponskih modula – a ti moduli su trenutno na evropskom tržištu u ponudi po cijeni ispod nivoa isplativosti čak i za te subvencionisane igrače – što stvara neravnopravne uslove i u konačnici dovodi do zatvaranja i bankrotstava evropskih kompanija. Ono čemu svjedočimo poslednjih mjeseci jeste samo početak onoga za šta se plašimo da će se pretvoriti u talas obustavljanja proizvodnje fotonaponske opreme i ugasiti svjetlo renesansi evropske fotonaponske industrije“, ističe se u saopćenju Vijeća.

Organizacija SolarPower Europe slično upozorenje je objavila u septembru.

U EU u pogonu tek polovina kapaciteta za proizvodnju solarnih modula

Kapacitet proizvodnje solarnih modula u EU je 2023. iznosio 11 gigavata, ali samo na papiru, jer se procenjuje da je samo polovina u pogonu, tvrde europski proizvođači solarnih panela. Štaviše, učinak je bio samo dva gigavata, a zbirni kapacitet opreme u zalihama je jedan gigavat, stoji u objavi.

„Nažalost, te zalihe stoje neprodate, zbog toga što ultraniske cijene diktiraju tržišne uslove i očekuje se da će tako ostati barem do kraja 2024. godine. To što se proizvođači fotonaponskih modula gase, takođe sprječava mogućnost razvoja drugih dijelova lanca vrijednosti u fotonaponskom sektoru, pa su u veoma velikoj opasnosti i evropski proizvođači materijala i komponenti“, naglasila je ova organizacija.

Europski proizvođači solarnih panela očekuju da će EU svoj pomenuti pravni okvir primijeniti za dvije do tri godine.

„Tada će biti kasno i već ćemo nepovratno izgubiti znatan dio industrijske proizvodnje koja nam je preostala, a sa njim i važne vještine i kompetentnost radne snage. Postoji samo jedno rješenje – trebaju nam ozbiljne i hitne mjere koje su moćne i efektne, da se prebrodi period dok administrativni podsticaji poput Zakona o industriji s neto nula emisija ne stupe na snagu, i koje barem djelimično mogu da ujednače uslove poslovanja“, navodi se u izjavi.

Prema mišljenju proizvođača solarnih panela, ukoliko sada ništa ne bude preduzeto, prije kraja 2030. više uopšte neće biti industrijske proizvodnje na koju se računa. Oni su posebno ukazali na „agresivnu strategiju Kine za podršku industriji“.

Fabrika u Frajbergu se zatvara u aprilu?

S obzirom na sve goru investicionu klimu u Evropi, nastavak evropske proizvodnje solara u punoj snazi trenutno nije održiv, podvlače u švicarskoj firmi. Rukovodstvo je otkrilo da bi fabrika u Frajbergu mogla da bude zatvorena već početkom aprila.

Kompanija je donedavno planirala ekspanziju u Evropi. Bila je nagovestila da će, pomoću sredstava EU, u Španiji izgraditi fabriku kapaciteta 3,5 gigavata, ali ti planovi se sada neće realizirati.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.