solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Proizvodnja i potrošnja uglja u Evropi opala za trećinu

Sadržaj

Pad proizvodnje i potrošnje kamenog i mrkog uglja u Evropskoj uniji nastavljen je i u 2020. godini. Opadanje potrošnje kamenog i mrkog uglja se ubrzalo u 2019.godini. U periodu od dvije godine, zabilježeno je opadanje od 33 % za obje vrste uglja.

Broj zemalja članica koje proizvode kameni ugalj je također opao od 1990, sa 13 proizvođača koliko je tada bilo, na dvije zemlje koje proizvode ugalj. To su Poljska, sa 96% učešća, i Češka.

Kao razlozi za smanjenu potrošnju navode se prelazak na prirodni gas i obnovljive izvore energije, kao i pad u proizvodnji koksa koji se koristi u različitim industrijama, kao što je proizvodnja gvožđa i čelika. 

Mjesečni podaci iz 2020. godine ukazuju na to da koronavirus jeste imao uticaja na potrošnju i proizvodnju uglja, ali će podaci o uticaju pandemije na proizvodnju i potrošnju ovog energenta biti jasniji u godinama koje dolaze.

Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.