Najjednostavniji način da procjenite koliko će vaša elektrana proizvesti je korištenje programa PVGIS.

A evo i kako da ga pravilno koristite, uz objašnjenje korak po korak.

Prvi korak je određivanje lokacije gdje želite graditi elektranu. U polju “Adress” ukucajte naziv mjesta gdje želite graditi i kliknite „Go!“

EMT SOLAR
projekcije prinosa PVGIS primjer

Kada vam se pojavi karta naselja, klikanjem na +/- zumirajte kartu što bliže željenoj lokaciji. Zatim kliknite mišem na to mjesto.

Sada pređite na desnu stranu i i provjerite jeste li na GRID CONNECTED sistemu (elektrana za isporuku energije u mrežu).

Pod „Installed peak PV power [kWp]“ unesite 23 za snagu mikropostrojenja od 23 kW. Ako planirate elektranu na tlu ostavite „Monting position“ pod „Free-standing“ i stavite kvačicu na „Optimize slope and azimuth“, a ako radite postrojenje na krovu izaberite „Building integrated“, te unesite pod „Slope“ nagib krova (npr. 22). Rijetkost je da krov zgrade bude orijentisan perfektno prema jugu (azimut nula), pa ako je  krov orijentisan više prema istoku, azimut je sa predznakom minus (npr. -28) ili pozitivni broj za orijentaciju prema zapadu,

Klikom na „Vizualise results“ program će izračunati i prikazati projekciju godišnjih pronosa za vašu elektranu.

Godišnji prinosi „Yearly PV energy production [kWh]:“ u ovom slučaju iznose 23.873 kWh. Množenjem godišnjih prinosa u kWh sa poticajnom cijenom od 0,29 KM/kWh (stanje 2021. godine u Federaciji BiH), dobićete godišnje planirane prinose od oko 6.923 KM.

Za poređenje, ako na istoj lokaciji simulirate elektranu na tlu, sa optimalnim nagibom i azimutom (kvačica na „Optimize slope and azimuth“), prinosi će sada biti 24.609 kWh ili oko 7.136 KM, dok će ovakva elektrana na jugu Mostara dati 30.400 kWh ili oko 8.816 KM.

Većina investitora izgrađuje mikropostrojenja s većom snagom od 23 kW, neki čak i preko 30 kW. Ako simulirate proizvodnju na pomenutim lokacijama, ali ovog puta sa 27 kW snage, proizvodnja će se povećati na 30.058 kWh odnosno 37.277 kWh godišnje. Ukoliko se za upotrebi sezonski podesiva konstrukcija marke EMT 1545 B/H, prinosi ovih elektrana se povećavaju za 15%, pa na godišnjem nivou iznose oko 10.200 KM za prvu simuliranu lokaciju, a oko 13.000 KM za drugu.

Pažnja: ne preporučujemo znatno predimenzionisanje DC strane, jer je u BiH evidentno da upravo izrazito predimenzionisane elektrane veoma rano pokažu pojavu “raka solara” i nelinearnog pada snage. Više o ovim temama možete pročitati u drugim topicima ovog portala.

Na desnoj strani vam se nalazi i dugmić „PDF“, kojim možete generisati datoteku za štampanje ili spremanje.

Autor: projektno odjeljenje EMT SOLAR

marketing

5 KOMENTARI

  1. Pozz.Svaka Vam čast ! Več 10 godina istražujem pomalo ovu oblast i nadam se da će i kod nas ovo zaživjeti,ali Vi ste prvi koji nudite konkretne odgovore i kvalitetnu ponudu za instalaciju. Svako dobro i sretno Vam bilo !!!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime