Providni solarni paneli bi mogli zamijeniti prozore!

Prozori kao solarni paneli
Prozori kao solarni paneli: solarni paneli bi mogli zamijeniti prozore u budućnosti!

Solarna energija bi trebala biti jedan od najmoćnijih saveznika, u vremenu kada se svijet okreće budućnosti s niskom emisijom karbona kako bi se borio protiv negativnih efekata klimatskih promjena. Tehnologija providnih solarnih panela ima potencijal da nas uvede u novu eru solarne energije i da donese velike promjene kada je riječ o širenju solarne energije.

Ova tehnologija naziva se foronaponsko staklo i razvijena je tako da pruži širok nivo transparentnosti. Transparentni solarni paneli su vrhunska tehnologija koja koristi energiju svjetlosti koja prolazi kroz staklene površine, bez obzira na ugao.

Ipak, postavlja se pitanje koliko je održiva tehnologija providnih solarnih panela i da li bismo mogli stvarati električnu energiju pomoću prozora u domovima, uredima, krovovima automobila ili čak preko smartphone-a.

EMT SOLAR

Konvencionalni solarni paneli zahtijevaju široko područje za postavljanje, kao i značajan početni trošak. Teško se implementiraju u metroplitanskim lokacijama. Iako se transparentni solarni paneli implementiraju samo na određenim lokacijama i prave put do zgrada sa nultom energijom, mogli bi odigrati značajnu ulogu u ostvarivanju postavljenih klimatskih ciljeva.

Providni solarni paneli danas nisu samo slovo na papiru nego predstavljaju tehnologiju koja se već koristi u svijetu.

Međunarodna škola za dizajn u Kopenhagenu (Danska) koristi 12.000 nijansiranih, ali providnih panela na svojoj zgradi. Paneli godišnje proizvedu do 200MWh električne energije, što je više od polovine energije koju ova zgrada troši. Pored spomenute škole, zgrada Fizičkih nauka u kampusu Državnog univerziteta Michigan dobila je providne solarne staklene panele postavljene iznad ulaza u zgradu koji proizvode dovoljno električne energije za rasvjetu u atrijumu.

Prozori kao solarni paneli
Prozori kao solarni paneli: nisu samo slovo na papiru!

Razvoj staklenih solarnih panela

Istraživači s Univerziteta u Michigan-u razvili su solarne panele koji bi mogli imati primjenu u arhitekturi, mobilnim i automobilskim industrijama. Tim je bio usredsređen na faktor vidljivosti, te je dobijen transparentni solarni kolektor (TLCS) koji može biti postavljen poput prozora, te skupljati solarnu energiju bez uticaja na nivo propuštanja svjetlosti.

Tehnologija providnih solarnih panela zasnovana je na primjeni organskih molekula koje asporbuju svjetlosne talase poput infracrvenih i ultraljubičastih. Docent za hemijsko inžinjerstvo i nauku o materijalima, Richard Lunt, objasnio je princip funkcionisanja njihovog izuma:

“Možemo podesiti ove materijale da pokupe samo ultraljubičaste i infracrvene talase, koji zatim “sijaju” na drugoj talasnoj dužini. Svjetlost se transportuje do obodnih dijelova panela gdje se pretvara u električnu energiju uz pomoć tankih traka fotonaponskih solarnih ćelija.”

Richard Lunt ističe da bi se primjenom ovih sistema mogla stvoriti značajna količina električne energije koja bi mogla biti usmjerena na osvjetljenje ili napajanje kućnih aparata, ali da se ne bi mogla očekivati potpuna energetska nezavisnost objekta.

“Ne kažem da bismo mogli napajati cijelu zgradu, ali govorim o značajnoj količini električne energije dovoljnoj za rasvjetu i svakodnevno korištenje.”

Da bi se tehnologija šire primjenila, potrebno je znatno povećati njenu efikasnost budući da postoji kompromis između učinkovitosti i transparentnosti: što je ploča transparentnija, to je manje učinkovita!

Ova nova ideja za solarnu tehnologiju mogla bi da promijeni način na koji prozori funkcionišu. U ljetnom period, stakla će blokirati štetne ultraljubičaste zrake i toplotu, poput roletni. U zimskom periodu, stakla bi omogućila da sunčeva svjetlost grije prostor.

Ideja je da staklo ne predstavlja samo zaštitu od atmosferskih uslova nego da se koristi i kao prozirni solarni panel. Ipak, staklo ne funkcioniše toliko dobro koliko solarni panel, ali predstavlja jedinu opciju u područjima u kojima nema mnogo direktne sunčeve svjetlosti. Svaki panel je providni generator energije, napravljen od materijala sličnog plastici koji sadrži organske molekule.

Iako neprovidni solarni paneli još uvijek imaju veću efikasnost, providna tehnologija bi efikasnost mogla nadoknaditi većom raspostranjenošću.

Prozor kao solarni panel
Prozor kao solarni panel: providna tehnologija bi efikasnost mogla nadoknaditi većom rasprostranjenošću!

Portal solarno.net prati najnovija dešavanja iz svijeta solarne industrije. Budi u toku!

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime