solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Prvi SUV na solarni pogon

Sadržaj

HUMBLE Motors je start-up kompanija iz Californije (SAD) s vrlo visoko postavljenim ciljem kada je riječ o inovacijama i proizvodnji. Kompanija je osnovana 2020. godine, te u planu ima da do 2024. godine pokrene proizvodnju prvog SUV-a koji će za pogon koristiti energiju Sunca. Godinu kasnije će krenuti prva isporuka kupcima. Naravno, pokaže li se istinitim sve najavljeno, a toga je puno, ova inovacija će zauvijek promijeniti živote svih vozača svijeta. Prije svega, Humble One je svojevrsni crossover s četvera vrata i isto toliko sjedišta, a kompanija garantira električni doseg od maksimalnih 800 km. Naravno, automobilu će takav doseg osiguravati velike baterije, dok će epitet solarnog auta osiguravati nešto manje od 7.5 kvadrata solarnih panela. Očekuje se da bi solarna energija mogla osigurati dnevno i do 100 km dosega.

Kada je riječ o ostalim faktorima koji doprinose obećanom dosegu su minimizirana masa i vrhunska aerodinamika. Spominje se koeficijent otpora zraka od 0.25. S druge strane, pogonski sistem u maksimumu daje preko 1.000 KS. Želite li sudjelovati u stvaranju ovog auta, svoje mjesto na listi rezervacija možete dobiti za svega 300 američkih dolara, uz garanciju povratka novca ako se predomislite. Poznata je i cijena, a ona će iznositi 109.000 američkih dolara, što je na razini etabliranih proizvođača kalibra Tesla Motorsa. Bivši direktor iz kompanije Ford i trenutno vodeći inženjer kompanije, Alex Bogićević tvrdi da su već sada prikupili oko 20 miliona američkih dolara u rezervacijama, što u prijevodu znači da su zaprimili oko 67.000 rezervacija.

Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.