solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Puštena u rad najveća solarna elektrana na svijetu (2023)

Subvencije za energetsku efikasnost u KS
Subvencije za energetsku efikasnost u KS
Sadržaj

Najveća solarna elektrana na svijetu, Al Dhafra, snage dva gigavata, otvorena je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uoči održavanja Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama – COP28. Postrojenje će proizvoditi dovoljno struje za pokrivanje potreba 200.000 domaćinstava.

Projekat su izvele energetske kompanije TAQA, pod kontrolom vlade Abu Dabija, Masdar, koja je u vlasništvu UAE, francuski EDF Renewables i Jinko Power, sa sjedištem u Kini.

„Dok UAE pripremaju konferenciju COP28, ovaj pionirski projekat pokazuje stalnu posvećenost zemlje povećanju udjela čiste energije, smanjenju emisija ugljika i podršci globalnim naporima klimatske akcije“, izjavio je prilikom otvaranja elektrane Haza ibn Zajed el-Nahjan, zamjenik vladara Abu Dabija.

Elektrana u pustinji

Solarna elektrana Al Dhafra nalazi se 35 kilometara južno od Abu Dabija, u pustinji i zauzima površinu od 20 kvadratnih kilometara.

Pogon se sastoji od skoro četiri miliona bifacijalnih panela, koji proizvode struju i s donje strane, od refleksije sunčeve svjetlosti. Masdar tvrdi da je to najveća solarna elektrana na svijetu u jedinstvenoj cjelini.

Ovaj fotonaponski sistem će podići kapacitet za solarnu energiju u Abu Dabiju na 3,2 gigavata, kažu u Masdaru.

Konferencija COP28 počinje 30. Novembra u Dubaiju. Očekuje se da će ključna tema biti postepeno ukidanje fosilnih goriva, glavnog izvora bogatstva u Persijskom zalivu, kako bi se smanjile emisije štetnih gasova.

TOP 10 najvećih solarnih elektrana na svijetu

10: Kurnool Ultra Mega Solar Park – Indija

Smješten u okrugu Kurnool, južna Indija, s operativnim kapacitetom od 1 GW (1000 MW) energije svake godine, solarni park štedi procijenjenih 1.892.160 tona CO2 emisije. Solarni park je partnerstvo države i centralne vlade.

9: Solarni park Jichuan – Kina

Solarni park ima 15 elektrana, od kojih sve imaju kombinovani kapacitet od nešto više od 1 GW. Najveća elektrana u Jinchuanu ima više od 200 MW kapaciteta.

8: Datong Solar Power Top Runner Base – Kina

Smješten u Shanxi, Kina, Datong je projekt solarne PV energije od 3 GW. Naručen 2016. godine, moći će da proizvede 3,2 milijarde kilovat-sati solarne energije za 25 godina i smanjiti emisiju CO2 za 2,74 miliona tona.

7: Projekt solarne energije Noor Abu Dhabi – UAE

Najveća svjetska elektrana na jednom mjestu, Noor Abu Dhabi, snabdijeva energijom oko 90.000 domaćinstava sa 1,17 GW.  Farma smanjuje karbonski otisak u zemlji za 1 milion metričkih tona godišnje – što je dovoljno da se 200.000 vozila eliminiše sa puta.

6: Solarni park pustinje Tengger – Kina

Solarni park u pustinji Tengger trenutno napaja oko 600.000 domaćinstava sa svojih 43 km2 solarnih panela koji daju snagu od 1,51 GW.

5: Benban Solar Park – Egipat

Košta 4 milijarde dolara, Benban Solar Park je najveća solarna farma u Africi, sa solarnim potencijalom od 6,3 kWh/m2 dnevno. To je ukupno 41 solarna elektrana. Projekat je dio Strategije održive energije egipatske vlade 2030.

4: Solarni park Mohammed Bin Rashid Al Maktoum – UAE

Pustinjska država UAE dom je solarnog parka od 76 km, najvećeg na svijetu, sa trenutnim kapacitetom od 1,63 GW, koji bi trebao da poraste na 5GW do 2030. godine. Solarni park obezbjeđuje struju za 270.000 domova, nadoknađujući ukupno 1,4 miliona tona ugljenika.

3: Solarni park Pavagada – Indija

Pavagada Solar Park pruža 2,05 GW građanima Indije I prostire se na 13.000 hektara površine.

2: Bhadla Solar Park – Indija

U indijskoj pustinji Thar nalazi se solarni park Bhadla, koji se sastoji od 14.000 hektara lociranih solarnih elektrana, sa konstantnom proizvodnjom od 2,25 GW (Bhadla sada ukupno ima oko 2,7 GW kapaciteta od nedavnog dodavanja).

1: Solarni park Golmud – Kina

Sa instaliranom snagom od 2,8 GW, Solarni park Golmud u kineskoj provinciji Qinghai, ima ukupno 80 solarnih elektrana – ovo je dovoljno za napajanje preko milion kuća.

Izgradnja Solarnog parka Golmud počela je 2011. godine i završena je 2019. Solarni park koristi fotonaponsku (PV) tehnologiju, sa preko 7,2 miliona solarnih panela instaliranih za proizvodnju električne energije.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.