Rak solara – Svaki vlasnik solarne elektrane zna da njegovi paneli vremenom gube snagu. To je prirodna pojava koja je uzrokovana oksidacijom primjesa elementa bora silicijumu u toku proizvodnog procesa solarnih ćelija. U branši se ovaj pad uzima u kalkulaciju prinosa i pokriven je kroz 25 godina garancije proizvođača, a naziva se linearna degradacija.

Oksidacija bora, a time i gubitak perfomansi ćelije, može se najčešće ubrzati u dva slučaja, degradacijom izazvane potencijalom (Potential Induced Degradation – PID) i degradacijom izazvane nosačem (Carrier Induced Degradation – CID). Kod servisera solara se udomaćio jedinstveni izraz za ove dvije slične pojave – rak solara.

rak solara
tipična mustra koju izaziva rak solara

Samo slabljenje pojedinih panela na prvi pogled neinformisanom investitoru i ne izgleda tako strašan, čak su neki izrazili nevjericu autoru ovog teksta kada im je iznio rezultate mjerenja i prognose poboljšanja. Međutim, kada se zamjenom samo nekoliko desetaka panela na postrojenju od 150 kW poboljšala proizvodnja za 10 do 20%, nevjericu je često zamjenila frustracija investitora, spoznajući vrijednost nenadoknadivih gubitaka koje je njegovo postrojenje proizvodilo.  

Za ova mjerenja se koristi posebna oprema

Rak solara u Hercegovini češća pojava nego u Bosni

Autor ovog teksta je u toku rada 2020. i 2021. godine u BiH inspicirao preko 20 postrojenja na kojima je zabilježio prijevremeni i neplanirani pad proizvodnje.

EMT SOLAR

Jedan znatan dio tih  postrojenja je imalo evidentan pad proizvodnje preko 15% u prvih dvije godine rada, a neke od onih starijih, koje rade već 4-5 godina, i preko 30% pada.

Krivulje mjerenja snage jedne elektrane u Mostaru pokazuju velika odstupanja inače nominalno jednakih stringova, pad snage evidentan, mjereno novembra 2020. godine, firma EMT SOLAR

Ovaj pad snage se odnosi isključivo na DC stranu postrojenja, tj. na snagu samih panela. Gubici invertera i/ili AC strane nisu uračunati u ove projekcije.

Metodom direktnog mjerenja strujno-naponskih karakteristika stringova i panela, autor je mogao precizno izmjeriti, lokalizirati i dokumentovati koji od panela koči čitav string. U većini slučajeva se moglo jasno odrediti uzročnik pada perfomansi.

Brojčani prikaz izmjerenih stringova jasno pokazuje gubitak snage od 22% u drugom stringu jedne elektrane u Hercegovini

Kod nekoliko slučajeva je prisutna shema gubitaka koja se može pripisati jednom njemačkom isporučiocu panela. Rezultate tih mjerenja je njemački isporučioc proslijedio i vještaku po svom izboru, koji je potvrdio sumnju na manjak kvalitete u proizvodnji, ističući pojavu nelinearne degradacije.

Ovdje namjerno koristimo riječ isporučioc, jer se na tehničkom listu panela nije moglo isčitati porijeklo proizvodnje panela, a natpis sa adresom firme u Njemačkoj se može tumačiti i kao marketinski trik kojim se krije pravo porijeklo robe. Ovakav način predstavljanja podataka može odvesti kupca do zaključka de je panel „Made in Germany“, iako on to ničim ne dokazuje.  

U drugim slučajevima evidentirani gubici snage se mogu pripisati propustima u planiranju i montaži, specifičnim samo na teritoriji Bosne i Hercegovine. Do „kloniranja“ ovih grešaka je došlo zbog nedostatka edukacije iz ove oblasti ali i neodgovornosti nekih „najiskusnijih“ instalatera.   

Ovi propusti se opet mogu podjeliti u dvije grupe, prvu, kojim se otklanjanjem može započeti sa procesom „liječenja“ elektrane, dok drugu grupu čine oni koji su uzrokovali trajna ili duboka oštećenja, pa je zamjena panela neminovna.

Rak solara je tema koja je u prošlosti zabrinula najveće autoritete u oblasti razvoja i eksploatacije solarnih modula. Ubrzo je vodeći svjetski proizvođač solarnih invertera Sungrow patentirao tehničko rješenje koje je u praksi dalo odlične rezultate. Danas je ovo rješenje standardni dio svakog Sungrow invertera.


Nastavak teksta je dostupan samo registriranim korisnicima. Login/registracija

Masovna pojava “raka solara” manifestovana pojavom “šahovnice” ćelija, dokumentovano na jednoj elektrani u Hercegovini, isporučioc panela sa adresom u Njemačkoj

marketing

2 KOMENTARI

  1. Pozdrav. Pisao sam pre nekoliko nedelja na vaš mail, nisam dobio odgovor. Da li radite u Srbiji, imam panele Luxor za koje sumnjam da su već izgubili pola snage a vi ste koliko vidim specijalisti za ove probleme. Prodavač neće ni da čuje za reklamaciju, kaže da je garancija istekla prošle godine a paneli samo tri godine stari. Možete li mi pomoći jer trpim užasne gubitke. Lokalni majstori sa svojim voltmetrima ne mogu ništa, jedan od njih mi je preporučio vas. Pozdrav iz Beograda.

  2. Luxor solar GMBH Stuttgart je njemačka tvrtka osnovana 2007, oni jednostavno proizvode nekvalitetnu robu. Broj 1. u solarnoj industriji su Azijati,prvenstveno Kinezi,Koreanci i Japanci.
    Tvrtke poput Jinko,Trina,Canadian solar,Huawei,Panasonic,Fuji Hyundai…su dokazana kvaliteta.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime