solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Rastu cijene na aukcijama solara u Španiji

default
Sadržaj


Posljednja španska aukcija obnovljivih izvora energije je završena sa dodjelom od samo 866 MW kapaciteta za solare. Među najisticajnijim kompanijama na ovoj aukciji pokazali su se Naturgy i Bruc.


Aukcija održana 19. oktobra je dodijelila 3.123 MW kapaciteta energije što je oko 95 % od ukupno raspoloživog kapaciteta od 3,3 GW, gdje je većina bila predodređena za vjetroenergiju, a završena je sa prosječnim pobjedničkim ponudama za sve tehnologije od 30,56 €/MWh.

Navedena cijena predstavlja povećanje od 25 % u odnosu na prosječne ponude za solarnu energiju na aukciji u zemlji ranije ove godine.


Teresa Ribera, španska ministrica za ekološku tranziciju, kazala je da je povećanje cijena “razumno” s obzirom na trenutni inflatorni pritisak vezan za materijale za solarne i vjetroeletrane. “Unatoč minimalnom sudjelovanju velikih energetskih kompanija, aukcija je
osigurala interes novih igrača. Zemlja nastavlja stvarati ogromnu naklonjenost za projektante postrojenja na obnovljive izvore.”,kazala je Teresa Ribera.


Među kompanijama koje nisu sudjelovale je i komunalno preduzeće Iberdrola, koje je osiguralo 243 MW solarne energije na aukciji u januaru a nedavno zaustavila ulaganja u neke projekte obnovljivih izvora u Španiji nakon novih mjera vlade usmjerenih na ograničavanje dobiti elektrana koje ne emitiju energiju. “Iberdola nije izašla na aukciju zbog regulatorne nesigurnosti,
nakon čega su sva ulaganja u obnovljive izvore u zemlji preispitana”, navodi glasnogovornik Iberdole.

Vlada uvodi ograničenje cijena


Budući da veleprodajne cijene električne energije nastavljaju rasti, vlada je prošlog mjeseca uvela mjere usmjerene ka ograničavanju profita projekata obnovljivih izvora sa kapacitetom većim od 10 MW a koji učestvuju u prodaji električne energije na tržištu. Opisane mjere stupaju na snagu u martu 2022. godine a za koju analitičari upozoravaju da bi mogle donijeti više štete po pitanju investicija u ovom sektoru.


Rezervirajući najmanje 1,5 GW za proizvodnju vjetroenergije, aukcija je pokazala da su ponuđači vjetra dodijelili ukupno 2.256 MW. Prema izvješćima medija u Španiji, Capital Energy sa sjedištem u Madridu odnio je pobjedu, pokupivši 1.540 MW kapaciteta vjetra i 8 MW solarnog kapaciteta.

Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.