solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Rekordne cijene karbonskih certifikata stvaraju nove zarade na solarnim elektranama

Sadržaj

„Evropske cijene energije i karbonskih certifikata su se skoro udvostručile ove godine,“ jučerašnja je izjava je Stephane Monier-a, Generalnog direktora za investicije Privatne banke Lombard Odier. Monier je istakao da je jučerašnji skok cijena na rekordnih 62 eura po toni, produžio prošlosedmičnu dobit i pri tome dodao svoj doprinos na putu do klimatskog cilja. Ovim naglim skokom evropska referentna cijena karbonskih certifikata postigla je rekord svih vremena.

Tržište karbonskim certifikatima EU je trenutno glavni alat za smanjenje emisija stakleničkih gasova koji uzrokuju klimatske promjene jer prisiljava kako proizvođače el. energije, tako i industriju i avio prijevoznike unutar EU da kupuju certifikate zbog onečišćavanja okoline.

Porast vrijednosti karbonskih certifikata ključna je prekretnica za dugoročni uspon prema razinama cijena potrebnih za pokretanje ulaganja u inovativno čiste tehnologije. Obzirom na cilj EU da eliminise sve emisije i dostigne neto nulu do 2050.godine, cijene karbonskih certifikata moraju, te će i dalje rasti.

Evropski analitičari očekuju da bi razumna cijena karbonskih certifikata na tržištu trebala dostići nivo od 90 eura po toni do kraja 2030.godine, sto bi trebalo ohrabriti nove investitore solarnih elektrana, kao i dovesti do povećanja zarade već postojećih vlasnika.

Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.