solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Rekordne solarne instalacije u Njemačkoj, Češkoj i Mađarskoj (2024)

Solarna elektrana by EMT SOLAR
Solarna elektrana by EMT SOLAR
Sadržaj

Rekordne solarne instalacije zabilježene su tokom prošle godine u nekoliko evropskih zemalja. Kapacitet solarnih elektrana u Njemačkoj povećan je za čak 14,1 GW, a polovina je instalirana na krovovima domaćinstava. U 2023. godini postavljeno je rekordnih, više od milion fotonaponskih elektrana. Prošla godina otkrila je i dva nova trenda u korišćenju solarne energije: baterije i balkonski sistemi.

Solarne elektrane dale su najveći doprinos ukupnom rastu kapaciteta postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u Njemačkoj koji je iznosio više od 17 GW. To je rast od 12 posto u odnosu na 2022. godinu, saopćilo je nacionalno regulatorno tijelo Federalna agencija za mreže (Bundesnetzagentur ili BNetzA) predstavljajući podatke o tržištu električne energije u 2023. godini.

Ostatak su osigurale vjetroelektrane sa 3,2 GW, pa je trenutno ukupni kapacitet svih elektrana na zelenu energiju 170 GW. Rast solara je bio skoro dva puta veći nego u 2022. kada je iznosio 7,5 GW.

Polovina, kućne instalacije

Prema podacima Njemačkog udruženja solarne industrije (BSW), u 2023. godini je instalirano više od milion novih solarnih sistema za proizvodnju električne i toplotne energije.

Polovina ih se odnosi na domaćinstva, kod kojih je povećanje iznosilo 135 posto. Oko 31 posto elektrana (4,3 GW) su solarni parkovi postavljeni na zemlji (povećanje od 40 posto), a 18 posto (2,5 GW) su krovne solarne instalacije koje su postavile kompanije za svoje potrebe (povećanje od 75 posto). To znači da je na krovovima kuća i firmi ukupno instalirano 9,5 GW.

Povećava se broj balkonskih solarnih sistema

Najnoviji trend su solarne instalacije na balkonima, kojih je u prošloj godini bilo oko 260.000, ili tri puta više nego 2022. godine.

Savezna vlada je obećala da će stanarima dodatno olakšati pristup solarnoj energiji, između ostalog i preko ovakvih sistema koji se veoma lako instaliraju.

Češka bilježi 970 MW nove solarne energije 2023

Snažan rast fotonaponskih kapaciteta u 2023.godini zabilježen je i u Češkoj, potaknut porastom stambenih instalacija. Izgrađeno je oko 1 GW novih fotonaponskih elektrana, pokazuju podaci Češke solarne asocijacije (Solární Asociace).

Na mrežu je priključeno 82.799 solarnih elektrana, sa ukupnom snagom od 970 MW. Solarne instalacije su u Češkoj u toku prošle godine oistvarile rekord sa rastom od 145%, jer je povezano 49.000 elektrana više nego 2022. godine.

Rast je uglavnom potaknut stambenim fotonaponskim postrojenjima, a većina novih instalacija (80.069) su fotonaponske elektrane za domaćinstva. Češka je prošle godine u svoj program Nove zelene štednje uložila dodatnih 55 milijardi CZK (2,5 milijardi dolara) za podršku instaliranju kućnih solarnih sistema. Tako je ukupna proizvodnja svih solarnih elektrana u zemlji dostigla je skoro 3,5 GW krajem decembra.

Češka se 2023. godine borila sa problemima s mrežom, a nedostatak velikog skladišta energije i dalje predstavlja problem. S druge strane, ova je zemlja među evropskim liderima u korištenju domaćih baterija srazmjerno instaliranoj snazi ​​za stambene PV.

Solarne instalacije u Mađarskoj dostigle su 1,6 GW

I Mađarska je imala rekordnu godinu za solarnu energiju 2023. godine, te je povećala ukupni kapacitet na više od 5,6 GW. Ovo je povećanje rekordno, jer su solarne instalacije povećane za jedan i po puta, u odnosu na povećanje iz prethodne godine. Prema zvaničnim podacima, više od jedne četvrtine stambenih objekata sada ima solarne panele.

Mađarska je postavila cilj od 12 GW solarnog kapaciteta do početka sljedeće decenije. Međutim, potencijalni problem predstavlja zagušenje mreže što bi moglo spriječiti uvođenje velike solarne energije u Mađarsku. U junu je predsjednik Mađarskog udruženja fotonaponske industrije, Ádám Szolnoki, rekao za pv magazin da je za 3 GW projekata koji su podnijeli prijave 2022. godine, u maju rečeno da se neće moći povezati na mrežu prije 2028. godine. Ali on je dodao i da ima oko 5 GW dodijeljenog fotonaponskog kapaciteta komunalnog opsega postavljenog za izgradnju u Mađarskoj u narednih četiri do pet godina.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.