solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Salonit Anhovo povećava kapacitete svoje solarne elektrane (2023.)

solarne_ćelije
Table of Contents

Slovenački proizvođač cementa, Salonit Anhovo, proširuje svoju krovnu solarnu elektranu za 1,5 MW. Instalacija na krovu cementare kod Anhova već je najveća te vrste u Sloveniji sa 2,2 MW. Ugovor za proširenje dobio je ljubljanski Interenergo, podružnica austrijske energetske kompanije Kelag.

Prema Balkan Green Energy News-u, novi paneli će biti postavljeni na sve odgovarajuće krovove u elektrani i postepeno povezani do kraja 2023. godine, dajući ukupni kapacitet od 3,7 MW. Ovo ne samo da će smanjiti karbonski otisak proizvođača cementa, već će omogućiti i veću energetsku samodovoljnost.

Salonit Anhovo je objavio da očekuje da će 40 posto svojih potreba za električnom energijom dobiti iz obnovljivih izvora do 2025. godine.

Salonit Anhovo će svu električnu energiju proizvedenu iz solarnih postrojenja otkupljivati ​​direktno od Interenerga i u potpunosti je koristiti u svojoj proizvodnji, bez plaćanja naknade za prenos i distribuciju mreže, saopštio je proizvođač cementa.

Tomaž Vuk, član uprave kompanije Salonit Anhovo, rekao je da je kod obnovljivih izvora energije važno uvijek tražiti najbolja rješenja, uključujući uspostavljanje partnerstva sa različitim specijalizovanim organizacijama.

“Proboj u sektoru čiste energije moguć je samo uz saradnju različitih kompanija i sektora. Sa Interenergom dijelimo zajedničke vrijednosti, ciljeve i viziju zelene tranzicije“, dodao je Vuk.

Karbonski otisak važan u poslovanju bh. izvoznika

Moderne kompanije okrenute budućnosti trebalo bi da nauče kako da izračunaju svoj karbonski otisak da bi bile u stanju da izvrše konkretnu optimizaciju svoje proizvodnje u smijeru CO2 neutralnosti. Granične vrijednosti CO2 emisija će u perspektivi postati sastavni dio tendera u poslovanju, a moraće se uzeti u obzir i sve veće cijene za emisiju CO2, kao i obaveza kompanija da od 2023. dostavljaju dokazive podatke.

Početni korak u tom procesu bh. poduzetnicima nudi firma EMT SOLAR, specijalizovana za izračun karbonskog otiska koji će u mnogim sektorima predstavljati važnu konkurentsku prednost.

Ukoliko ste zainteresovani za izračun karbonskog otiska, vaša adresa je EMT SOLAR. Javiti se možete putem elektronske adrese info@solarno.net ili popunjavanjem pristupne ankete koja se nalazi na ovom linku.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.