solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Sedam čuda solara

Table of Contents

1. Solar: izbor energije ljudi

Solar je energetski izbor Europljana. Europsko socijalno istraživanje (ESS) o ”Europskim stavovima prema klimatskim promjenama i energiji (2018)” pokazalo je da solarna energija ima najveći nivo podrške u Europi.

2. Solarno u Europi: sjedimo na rudniku zlata

Najnoviji scenariji sugeriraju da bi solarna energija mogla predstavljati 36% europske potrebe za električnom energijom do 2050. godine! U 100% mješavini obnovljivih izvora energije, ova brojka raste na nevjerovatnih 69%.

3. Solarna energija: najpristupačnija energija za sve

Solar je zabilježio najveće smanjenje troškova od svih energetskih tehnologija u posljednjih 20 godina, s prosječnim cijenama panela koje su pale s 5.000 eura po kWp u 2000. na 250 eura po kWp danas. Trenutno je solarna energija velikih razmjera jeftinija od bilo kojeg fosilnog goriva ili nuklearnog izvora, stalno ispod 0,04 eura po kWh.

4. Solar: stvaranje novih zelenih radnih mjesta u Europi

Solarna radna mjesta rastu u Europi – kao rezultat novih instalacija i rasta kumulativnog kapaciteta, radna mjesta trebala bi se udvostručiti do 2021. u odnosu na 2016. U Europi se većina solarnih radnih mjesta stvara lokalno i stoga se ne mogu premjestiti, što osigurava značajan doprinos dugotrajnom radu i socijalno-ekonomskom razvoju. Procjenjuje se da svaki TWh proizvedene energije iz solara trenutno stvara 1.100 radnih mjesta u EU.

5. Solar: prvak održivosti

Solarna energija vodeća je u održivosti, štedeći 96% emisija stakleničkih plinova u odnosu na ugalj i 93% u odnosu na plin. U EU je recikliranje solarnih panela obavezno, a prinosi tehničke reciklaže dosežu i do 90% mase panela.

6. Solar: bliski prijatelj mreže

Danas je solarna tehnologija fleksibilna i pouzdana tehnologija. Proboj energetske elektronike omogućava stambena i komunalna solarna rješenja za smanjenje zagušenja mreže i optimizaciju integracije obnovljivih izvora u energetski sistem, čak i bez skladištenja.

7. Solarno: održivo pokreće sve sektore privrede

Od zgrada do transporta, industrije do poljoprivrede, solarna energija je najjednostavnija i svestrana tehnologija čiste energije koja pokreće čitav niz sektora i ekonomskih aktivnosti. Omogućava potrošačima i industrijama da profitiraju od jeftine električne energije i doprinosi novim i inovativnim poslovnim modelima, uključujući i one izvan energetskog sektora.

Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.