solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

SEF: za uspjeh elektromobilnosti u BiH treba adekvatan zakonski okvir 

Ilustracija
Ilustracija
Sadržaj

Sarajevski energetski forum okupio je desetine domaćih i regionalnih stručnjaka koji su tri dana diskutovali o energiji, održivom razvoju i šansama koje se nude Bosni i Hercegovini i regiji. Veliku pažnju posljednjeg dana SEF-a izazvao je panel pod nazivom ”Izgradnja infrastrukture električnih punionica u BiH – između barijera i šansi za razvoj”, na kojem su govorili prof. dr. Dževad Bibić sa Mašinskog fakulteta, Haris Muratović, brand manager kompanije MOON, Porsche, zatim Armin Hodžić iz Privredne komore FBiH, Aldina Hadžić iz kompanije eGo iz Sarajeva, te Emir Hota iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i Nedžad Hasanspahić iz Elektroprivrede BiH, a panel je moderirala Anela Karahasan, iz Udruženja za elektromobilnost pri Privrednoj komori FBiH.

Električna vozila su budućnost u saobraćajnom sektoru, ali kod nas skoro da ne postoji infrastruktura za punjenje električnih automobila. Panelisti su istakli da su četiri ključna zadatka za unaprjeđenje elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini: adekvatna zakonska regulativa, izgradnja infrastrukture (punionica), finansijski podsticaji i promjena svijesti o ovoj temi. Haris Muratović iz Porschea BiH je istakao da ipak nije sve crno.

“Ima pozitivnih stvari. Vijeće ministara je, recimo, suspendiralo odluku na carine za elektro vozila. Porsche je lider u elektromobilnosti i u idućem periodu imat ćemo čak 75% auta koja su električna. To je trend koji ide nezaustavljivo. Slikovito rečeno, mi se ovdje nalazimo u fazi u kojoj smo upalili auto, ubacili u brzinu, dajemo gas, ali je ručna povučena i to nam ne da da idemo naprijed. Obratili smo se nadležnim kako bi učinili sve da se pojednostavi birokratija i očekujemo pozitivne odgovore”, istakao je Muratović.

Emir Hota iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo govorio je o investicijama u mobilnost, posebno u javni prijevoz, te o obnovi voznog parka, kao i o uspostavljanju sistema koji će afirmirati elektromobilnost u glavnom gradu.

Za izgradnju punionice potrebno 65 dokumenata

Nedžad Hasanspahić iz Elektroprivrede BiH je izlagao o ključnim problemima u izgradnji infrastrukture. On je istakao da je trenutno potrebno čak 65 različitih dokumenata da bi se dobila upotrebna dozvola za jednu punionicu na autoputu.

“Za jednu vjetroelektranu treba između 70 i 80 dokumenata. Znači skoro identičan broj treba i za običnu punionicu. U BiH trenutno ima oko 260 punionica za automobile. To je premalo i to se mora hitno mijenjati.”

Posebno je zanimljivo bilo čuti Aldinu Hadžić iz firme eGo iz Sarajeva, koja se bavi Car Sharingom. To je oblast koja ima sjajnu perspektivu i predstavlja budućnost elektromobilnosti u Sarajevu.

”To je koncept najma automobila putem aplikacije. Za samo šest mjeseci smo razvili ovaj projekat. Uradilo se nešto. Jest sporo, ali ipak ima pomaka, to treba priznati. Mi smo pozitivno iznenađeni reakcijama i očekujemo da ovaj projekat bude super priča”, istakla je Aldina Hadžić.

Na kraju diskusije, učesnici su zaključili da tranziciju na putu ka dekarbonizaciji i smanjenju zagađenja iz transporta, automobilska industrija ne može iznijeti sama, bez zajedničkog i timskog djelovanja, prije svega bez saradnje sa predstavnicima vlasti koje trebaju olakšati i ubrzati ovaj tranzicijski period donošenjem strateških zakonskih mjera. Te mjere se u prvom pogledu odnose na podsticaje pri kupovini električnih vozila, te na razvoj infrastrukture koja znači pojednostavljenje procedure instalacije punionica uz podsticaje, tj. stimulaciju njihovoj instalaciji kako bi se ubrzao tranzicijski period. Na ovom putu potrebno je i zajedničko djelovanje svih sudionika i iz drugih sektora industrije poput energetike, industrije, infrastrukture, turizma i drugih, uzimajući u obzir potencijal elektromobilnosti u razvoju privrede, novim radnim mjestima, inovacijama, turističkom potencijalu, te obnovljivim izvorima energije i električnoj energiji kao domaćem resursu.   

Sarajevski energetski forum je završen panelom o zelenoj gradnji i integraciji hibridnih energetskih sistema kako bi se smanjile količine otpada, poboljšao kvalitet života građana i zaštitila životna sredina.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.