solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

2022. SHELL pokreće HOLLAND HYDROGEN I

Shell - izgradnja solarnih elektrana
Table of Contents

SHELL Nederland B.V. i SHELL Overseas Investments B.V., podružnice SHELL plc., donijele su konačnu odluku za razvoj Holland Hydrogen I koje će predstavljati najveće europsko postrojenje obnovljivog hidrogena. Investicija se planira za 2025.godinu.

Elektrolizator snage od 200MW koji će dnevno proizvoditi do 60.000 kilograma obnovljivog hidrogena biti će smješten na Tweede Massvlakte, u luci Rotterdam. Obnovljivi hydrogen snadbijevati će SHELL ENERGY i CHEMICAL PARK ROTTERDAM putem TransPort cjevovoda, što će uticati na dekarbonizaciju proizvodnje energenata kao što su benzin, dizel i mlazno gorivo.

Planovi za izgradnju najvećeg europskog postrojenja obnovljivog hidrogena realizovati će se nakon konačne odluke o ulaganju od strane podružnica naftnog giganta SHELL.

Holland Hydrogen I demonstrirati će kako nova energetska rješenja mogu zajedno djelovati na ispunjavanju potreba društva za čistom energijom. Također, predstavlja još jedan primjer Shellovih napora i posvećenosti da do 2050.godine ostvari poslovanje s neto nultom emisijom štetnih plinova.”, izjavila je izvršena potpredsjednica Emerging Energy Solutions Shell, Anna Mascolo, te dodala: “Obnovljivi hidrogen ima ključnu ulogu u energetskom sistemu budućnosti, zbog čega je ovaj korak vrlo važan.”.

Iz kompanije SHELL izjavili su i da će postrojenje Holland Hydrogen I predstavljati “najveću elektranu na obnovljivi hidrogen u Europi”, kada 2025.godine počne s radom.

Podsjećamo da hidrogen ima širok raspon primjene i da se može primjenjivati u različitim industrijama, te da se može proizvesti na više načina. Jedna metoda uključuje korištenje elektrolize, odnosno primjenu električne energije koja dijeli vodu na oksigen i hidrogen.

Ukoliko električna energija koja se koristi u ovom procesu dolazi iz obnovljivih izvora kao što su vjetar ili solar, onda bi neki ovakav hidrogen nazvali “zelenim” ili “obnovljivim” hidrogenom.

Shell - izgradnja solarnih elektrana
Shell – izgradnja solarnih elektrana

Suvlasnik vjetroelektrane

U međuvremenu, obnovljiva energija elektrolizera poticati će iz vjetroelektrane Hollandse Kust, koja je jednim dijelom u vlasništvu kompanije. Vjetroelektrana Hollandse Kurst predstavlja projekat snage 759 MW koji će biti realiziran 2023.godine. Hidrogen generisan u postrojenju biti će usmjeren u SHELL ENERGY i CHEMICALS PARK ROTTERDAM, pri tome koristeći novi cjevovod za hidrogen nazvan HyTransPort.

Prvobitna ideja je da obnovljivi hidrogen “zamijeni dio sivog hidrogena” – koji je proizveden upotrebom fosilnih goriva. “Ovo će djelimično uticati na dekarbonizaciju proizvodnje energetskih proizvoda kao što su benzin, dizel i mlazno gorivo”, izjavili su iz Shell-a.

Ova kompanija trenutno posjeduje i upravlja s približno 10 posto globalnog kapaciteta instaliranog elektrolizera hidrogena, uključujući elektrolizer snage 20MW u Kini i elektrolizer s protonskim izmjenjivačem snage 10MW u Njemačkoj. Ova dva elektrolizera mogu generisati, približno, 3.000 tona i 1.300 tona hidrogena godišnje.

S Holland Hydrogen I, kompanija namjerava proizvoditi hidrogen koristeći električnu energiju koja je proizvedena iz vjetroelektrane Hollandse Kust.

BP, SIEMENS ENERGY i AIR LIQUIDE – slijede primjer

U junu 2022.godine, naftni gigant BP preuzeo je 40,5 posto udjela u Asian Renewable Energy Hub, ogromnom projektu planiranom za Australiju. BP izjavio da će tada postati operater razvoja, pri tome dodajući da ima potencijal da bude jedna od četiri početne tačke obnovljivih izvora energije i zelenog hidrogena na svijetu”.

Istog mjeseca, SIEMENS ENERGY i AIR LIQUIDE predočili su svoje planove za osnivanje zajedničkog preduzeća fokusiranog na proizvodnju “industrijski obnovljivih hidrogenskih elektrolizera u Europi”.

Shell - izgradnja solarnih elektrana
Shell – izgradnja solarnih elektrana

Portal solarno.net donosi najnovije vijesti iz svijeta solarne industrije. Budi u toku!

Slični Članci
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

Solarni Oktobar

Rekordno niske cijene solarne opreme

Klikom na dugme otvorit ce se ponuda

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.