solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Sigurniji, zeleniji način izrade solarnih ćelija

Sadržaj

Solarne ćelije s otisnutim ugljeničnim perovskitom opisane su kao vjerovatno vodeća strana na tržištu jer su izuzetno efikasne u pretvaranju svjetlosti u električnu energiju, jeftine su i jednostavne za izradu. Glavna prepreka širokoj proizvodnji i komercijalizaciji ovih ćelija su rastvarači koji se koriste za kontrolu kristalizacije perovskita tokom izrade. Razlog leži u tome što su izrađeni od neodrživih materijala i zabranjeni su u mnogim zemljama zbog njihove toksičnosti i psihoaktivnih učinaka. Istraživači iz SPECIFIC-a otkrili su da netoksično biorazgradivo otapalo (GVL) može zamijeniti ovaj rastvarač bez utjecaja na performanse ćelija. GVL-ova lista prednosti mogla bi poboljšati i komercijalnu održivost solarnih uređaja sa ugljeničnim perovskitom iz više razloga:

– Jer je napravljen od održivih sirovina

– Jer ne postoje pravna pitanja u njegovoj upotrebi širom svijeta

– Jer je pogodan za upotrebu u velikim proizvodnim procesima

– Jer nije toksičan i biorazgradiv.

Carys Worsley, voditeljica istraživanja na projektu kazala je “Da bi bile zaista ekološki održive, način izrade solarnih ćelija mora biti jednako zelen kao i energija koju proizvode. Kako se sljedeća generacija solarnih tehnologija približava komercijalnoj održivosti, istraživanja koja će smanjiti utjecaj velike proizvodnje na okoliš postat će sve važnija. Nadamo se da će naše otkriće omogućiti zemljama koje ranije nisu mogle sudjelovati u ovom istraživanju da postanu dio zajednice i ubrzaju razvoj čistije, zelenije energije”.

Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.