solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Slovenija će graditi solarne elektrane na zemljištu pored autoputeva (2023)

Solarna elektrana by EMT SOLAR solarna elektrana u bih
Solarna elektrana by EMT SOLAR
Sadržaj

Hidroenergetska kompanija Soške elektrarne Nova Gorica (SENG) i preduzeće za puteve Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) planiraju da grade solarne elektrane pored autoputeva, a prva bi trebalo da bude u Primorskoj i Obalno-kraškoj regiji, objavio je Balkan Green Energy News.

Korišćenje solarne energije je u ekspanziji u cijelom svijetu, ali stručnjaci upozoravaju da bi trebalo voditi računa u izboru lokacija za njihovo instaliranje kako se ne bi zauzele velike površine zemljišta, i to obradivog, te narušila životna sredina.

Namjera dvije slovenačke firme je prva te vrste u regionu. Podsjeća na korišćenje zemlje pored pruga ili parkinga za instaliranje fotonaponskih panela, ali je, također, i sprovođenje u djelo nedavno usvojenog Zakona o uvođenju uređaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije.

SENG, koji posluje u okviru Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) i DARS su, u znak zajedničkog interesa za izgradnju solarnih elektrana duž autoputeva, potpisali ugovor o realizaciji projekta solarne elektrane pored priobalnog kraka slovenačkog autoputa.

Ugovor je, kako su dvije kompanije saopćile, prvi te vrste i predstavlja primjer međusektorske saradnje, a ujedno je i važan korak na putu zelene tranzicije Slovenije.

Generalni direktor SENG-a Mitja Gorjan izjavio je da se firma u prošlosti u većoj mjeri fokusirala na eksploataciju hidropotencijala, ali su klimatske promjene zahtijevale prilagođavanje i širi pogled na eksploataciju obnovljivih izvora energije.

Jedan od najvećih njenih projekata sada je izgradnja solarne elektrane pored autoputa koji prolazi nedaleko od obale Jadranskog mora.

Time će se degradirano područje pretvoriti u korisno, odnosno dobiće se kapacitet od 20 MW za proizvodnju električne energije.

Andrej Ribič, član Uprave DARS-a, rekao je da je postavljanje solarnih elektrana na neiskorišćenom zemljištu kojim upravlja ova firma jedan od projekata koji imaju energetski potencijal i mogu dati veliki doprinos ostvarenju klimatskih i održivih ciljeva Slovenije.

Potpisivanjem ugovora DARS i HSE, kompanije u potpunom vlasništvu države, pokazaće da znaju da sarađuju i rade u budućnosti, zaključio je on.

Zakon o prioritetnim lokacijama za fotonaponske sisteme

Ugovor je potpisan u prisustvu Bojana Kumera, ministra životne sredine, klime i energetike, koji je rekao da je cilj slovenačke vlade, što je ujedno i preporuka i zahtjev iz Evropske unije, da se procedure za postavljanje elektrana na obnovljivu energiju ubrzaju i kao primjer je naveo nedavno usvojeni Zakon o uvođenju uređaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Inače, taj zakon je definisao postupak određivanja površina pogodnih za vjetroelektrane i solarne parkove u Sloveniji, kao i prioritetne lokacije za fotonaponske sisteme, među kojima su i prostori pored puteva.

Generalni direktor HSE-a Tomaž Štokelj ponovio je da kompanija namjerava da investira u obnovljive izvore – u energiju sunca, vjetra i vode, kao i u geotermalnu energiju, biomasu i vodonik.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.