1. Vlada Slovenije zadužila Ministarstvo za infrastrukturu da izradi plan za izgradnju solarne elektrane snage 1GW,
  2. Cilj da se projekat realizira u naredne 3 godine,
  3. Slovenija ograničila cijenu električne energije za velike i male potrošače kako bi ih zaštitila od rasta cijene električne energije.
Slovenija planira izgradnju gigantskih PV elektrana
Slovenija planira izgradnju gigantskih PV elektrana

Vlada Slovenije razmatra iskorištavanje solarne energije iz gigantskih solarnih PV elektrana snage 1GW koje bi se trebale izgraditi do 2025. godine. Riječ je o projektu koji je dobio “zeleno svjetlo” premijera Roberta Goloba.

Ministarstvo infrastrukture radi s nacionalnim mrežnim operaterom ELES-om i operaterom distributivnog sistema SODO kako bi se solarne elektrane uključile u rad. Cilj je postizanje neovisnosti od električne energije proizvedene iz fosilnih goriva.

Osim toga, Slovenija je donijela i odluku o  “štedljivom” načinu korištenja električne energije kao dijela uštede energije u svjetlu europske energetske krize za koju se očekuje da će se pogoršavati kako se bliži zimski period. Ministar za infrastrukturu, Bojan Kumer, nedavno je izjavio da javni sektor troši od 10 do 15 posto ukupne električne energije u zemlji, što znači da bi se trebalo nastaviti sa štednjom, te je napomenuo kako građane tako i privatni sektor da slijede upute.

U međuvremenu, cijena električne energije na berzama u zemlji porasla je za oko 400 posto od oktobra 2021. godine, u odnosu na cijene iz prve polovine 2021. godine i dugoročne prosjeke.

Da bi osigurala predah od rasta cijene, Vlada Slovenije ograničiti će maksimalnu dozvoljenu maloprodajnu cijenu električne energije za domaćinstva i zajedničke prostorije višestambenih zgrada, kao i zajedničke prostorije mješovitih višestambenih poslovnih zgrada na 0,11800 €/kWh za više tarife, te 0,08200 €/kWh za niže tarife i za pojedinačnu dnevnu tarifu od oko 0,09800 €/kWh.

Za nerezidentne potrošače, tarifni limit je 0,13800€/kWh za više tarife, te 0,09900€/kWh za niže tarife, dok je za pojedinačni dnevne tarife 0,12400 €/kWh. Ove mjere stupaju na snagu od 01.09.2022. godine.

Vlada očekuje daljnje povećanje cijene električne energije tokom 2023.godine, ali ističe da će građani biti izuzeti zbog regulativnosti.

“Do 01. augusta 2022. godine, Ministarstvo za infrastrukturu pripremiti će prijedlog izmjena Uredbe o načinu utvrđivanja i obračuna doprinosa zbog obezbjeđenja podrške proizvodnji električne energije u kogeneraciji visoke efikasnosti, sa rokom važenja od 01.09.2022. godine, na osnovu čega će se domaćinstvima i manjim preduzećima naplaćivati samo 50 posto doprinosa za pružanje podrške proizvodnji električne energije u kogeneraciji visoke efikasnosti iz obnovljivih izvora energije za period primjene Uredbe o utvrđivanju cijene električne energije.”, navode iz Ministarstva za infrastrukturu.

Zelena i digitalna transformacija može osigurati dekarbonizaciju Slovenije prije 2050. godine

Do 2030. godine, slovenački distributer prirodnog gasa GEN-I planira izgraditi solarne elektrane snage 1GW dok istovremeno ulaže u uređaj za skladištenje energije kako bi se osigurala stabilnost mreže. Sveukupno, predloženo je ulaganje 1,6 milijardi eura u nove tehnologije i digitalizaciju.

GEN-I naveo je prijedloge u svom dugoročnom strateškom planu razvoja koji je pripremljen nakon analize stanja i potencijalnog razvoja EES-a. Ovi napori i plan mogu osigurati da dekarbonizaciju Slovenije prije 2050. godine.

Predsjednik Uprave GEN-I, Robert Galob, izjavio je da je u pitanju ambiciozan i izvodljiv plan koji će omogućiti daljnji razvoj i dekarbonizaciju, uz održavanje konkurentnosti i (ne)povećanje ovisnosti o uvozu.

Nakon što je napustio prostor za proizvodnju električne energije iz fosilnih goriva, 01. januara 2021. godine, GEN-I je izjavio da opskrbljuje svoje kupce električnom energijom proizvedenom iz (ne)fosilnih goriva dajući mogućnost izbora izvora električne energije. Trenutno je izgrađeno 2.100 solarnih elektrana u zemlji za vlastitu potrošnju.

Strateški planovi uključuju povećanje prodaje električne energije na međunarodnom tržištu do 2030. godine, što predstavlja skoro 100 puta više potrošnje električne energije u cijeloj zemlji. GEN-I ima za cilj i da pridobije male dobavljače, jer ima za cilj da poveća broj kupaca na 1,2 miliona do 2030. godine.

U maju 2021. godine, druga slovenačka elektroprivredna kompanije HSE osigurala je građevinsku dozvolu za najveću solarnu elektranu u zemlji snage 3,04 MW. Prema EU Market Outlook For Solar Power 2020.-2024. SPE, Slovenija ima cilj da postigne 1,65 GW solarnog PV kapaciteta do 2030. godine u okviru NECP, gdje je njen instalirani kapacitet dostigao 385MW do 2020. godine.

pušteno 76 solarnih elektrana
HSE osigurala dozvolu za najveću solarnu elektranu u Sloveniji

Portal solarno.net prati najnovija dešavanja iz svijeta solarne industrije. Budi u toku!

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime