solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Snažan interes za certifikaciju zelenog hidrogena (2023.)

Sungrow: zelena proizvodnja i skladištenje zelenog hidrogena
Sungrow: zelena proizvodnja i skladištenje zelenog hidrogena
Sadržaj

Francuska kompanija za certifikaciju, Bureau Veritas, objavila je da je primijetila sve veći interes za svoju šemu certificiranja – Hydrogen Label, koja je pokrenuta u februaru 2023.

Kompanija nije dala konkretne brojke, ali je rekla da su različiti subjekti iz Evrope, Australije, Sjedinjenih Država i sa Bliskog istoka izrazili interes za certifikaciju zelenog hidrogena.

„Mnogi operateri vide nezavisnu certifikaciju kao način da pokažu odgovarajućim regulatorima karbonski otisak njihove proizvodnje zelenog hidrogena, s ciljem da ohrabre vladine poticaje za proizvodnju zelenog hidrogena, kao i da steknu finansijsku prednost svojih projekata kod investitora“, rekao je za pv magazin Rajiv Sabharwal, potpredsjednik poslovnog razvoja i energetike za sjeverno-američki ogranak kompanije Bureau Veritas.

Francuska kompanija će procjenjivati sredstva za proizvodnju hidrogena iz obnovljivih izvora u odnosu na kriterije zaštite životne sredine, društva i upravljanja, uz istovremeno razmatranje bezbjednosnih procesa i emisija gasova staklene bašte.

“Također će procjenjivati obnovljivu energiju koja se koristi za napajanje elektrolizera”, dodao je Sabharwal. „Novina u ovoj shemi je njena procjena životnog ciklusa karbonskih otisaka zelenog hidrogena, koja ima za cilj olakšati globalnu trgovinu hidrogenom uz dosljednu definiciju obnovljivog hidrogena.

Industrija zelenog hidrogena ovisi o politikama država

Rekao je da će Amerika biti glavno sjedište za proizvodnju, potrošnju i izvoz zelenog hidrogena, zbog poticajnih shema koje postoje u Sjedinjenim Američkim Državama. On je dodao da će infrastruktura srednjeg toka i elektrolizatori zahtijevati značajna ulaganja.

„Industrija zelenog hidrogena će biti izazvana nedostatkom usklađenih propisa, problemima u lancu nabavke i dostupnošću obučene radne snage“, rekao je Sabharwal. “Biće potrebna opsežna ulaganja da bi se ovaj problem riješio u narednom desetljeću.”

Zagovaranje zelenog hidrogena

Na zeleni hidrogen gleda se kao na energent nove generacije koji će revolucionarno promijeniti koncept održivog razvoja i globalno doprinijeti brzoj energetskoj tranziciji u pravcu karbonski neutralne ekonomije.

Glavna ideja ekonomije zelenog hidrogena je da ga se može proizvesti iz vode koristeći čiste obnovljive izvore energije i onda ga koristiti kao gorivo s ciljem očuvanja okoliša. Zeleni hidrogen proizvodi se postupkom elektrolize vode koristeći zelenu energiju iz obnovljivih izvora.

Tehnologije proizvodnje zelenog hidrogena još su izrazito skupe, ali su državama na raspolaganju veliki fondovi namijenjeni razvoju rješenja u proizvodnji, korištenju i transportu zelenog hidrogena.

Proizvodnja zelenog hidrogena i u BiH

Privredni sektor u BiH polako se uvodi u koncept tehnologija zelenog hidrogena. Kompanija EMT SOLAR d.o.o. Sarajevo mogla bi postati pionir razvoja hidrogenskih tehnologija pomoću kojih će i BiH ući u procese energetske tranzicije Evrope, oslonjene na energent budućnosti.

Direktor, Ekrem Mušić, najavio je da će već tokom 2023. EMT SOLAR izgraditi jedno postrojenje za proizvodnju zelenog hidrogena iz solarne elektrane koje će zelenom energijom snabdijevati poslovne prostore ove kompanije.

Ujedno, hidrogenska ekonomija je među ključnim razvojnim pravacima jednog od vodećih brendova u solarnoj industriji, kompanije Sungrow.

Kako se ekonomija zelenog hidrogena razvija globalno, tako će i najbolja rješenja za proizvodnju i skladištenje ovog energenta kojim se žele zamijeniti fosilna goriva i sirovine u sektorima koje nije lako dekarbonizovati, sa Sungrowom stići i u Bosnu i Hercegovinu, s obzirom da je regionalni distributer solarne opreme Sungrowa sarajevska kompanija EMT SOLAR, koja i sama razvija inovativna rješenja u svijetu solara i zelenog hidrogena.

Sve novosti u ovoj oblasti pratite na Portalu Solarno.net.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.