solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Solari sjever: novi projekat za ugradnju solarnih panela u Crnoj Gori (2024)

Solari na krovu poslovnog objekta
Solari na krovu poslovnog objekta
Sadržaj

Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović pokrenuo je novi projekat za ugradnju solarnih panela na krovovima domaćinstava, pod nazivom “Solari sjever”, namijenjen sjeveru zemlje. Povod su bile žalbe građana na zagađenje vazduha.

Poslije konsultacija sa izvršnim direktorima Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i EPCG Solar gradnje, Ivanom Bulatovićem i Valerijom Saveljić, kao i predsjednikom Odbora direktora EPCG Milutinom Đukanovićem, koji su pozitivno reagovali na ovu inicijativu, ministar je uputio zvanični dopis ovim kompanijama da kreiraju poseban program radnog naziva „Solari sjever“, saopćilo je Ministarstvo.

EPCG je prije nekoliko godina pokrenula program instalacije solarnih panela za domaćinstva i firme pod povoljnim uslovima, koji se stalno proširuje. Kompanija je nedavno saopćila da ubrzo završava projekte Solari 3000+, Solari 500+, pa odmah kreće u Solari 5000+.

“Solari sjever” finansijski povoljniji i prihvatljiviji za građane

Projekat “Solari sjever”, u odnosu na program Solari 3000+,  trebalo bi da bude finansijski povoljniji i prihvatljiviji za građane.

Cilj je da se što veći broj stanovnika sjevernih općina, koji imaju probleme sa zagađenjem, prijavi. Ugradnjom solarnih panela, smanjila bi se upotreba uglja, a samim tim i zagađenje vazduha, kažu u Ministarstvu.

„Ovo je način da u velikoj mjeri riješimo uočeni problem, da proizvedemo nove kilovat-sate zelene energije i to na mjestu potrošnje, te da imamo potrebu punog angažmana i eventualnog prijema nove radne snage“, rekao je ministar Mujović.

Solari+ šampion obnovljivih izvora

Elektroprivreda Crne Gore je prije nekoliko godina odlučila da domaćinstvima i firmama ponudi instaliranje krovnih solarnih elektrana, tako što će ova kompanija obaviti cijeli posao – uzeti kredit za finansiranje radova, nabaviti opremu i instalirati je po sistemu „ključ u ruke“.

Građani nakon toga moraju da otplate investiciju u mjesečnim ratama u narednih pet do deset godina, s tim da ta rata neće biti veća od njihovog prosječnog računa za struju. Kada se završi otplata, električna energija za potrošača, kako kažu u EPCG, postaje gotovo besplatna.

Da je pokretanje programa Solari EPCG bio pravi pogodak govori podatak da je na prvom javnom pozivu, raspisanom u novembru 2021, za projekte Solari 3.000 za domaćinstva (do 10 kW) i Solari 500 (do 30 kW) za firme, stiglo više od 14.000 prijava. Razlog je vjerovatno i taj što je Crna Gora omogućila da građani dodatno zarade tako što će viškove struje koje proizvedu, a ne potroše, moći da prodaju EPCG. 

Crna Gora ima prirodne pogodnosti za korišćenje zelene energije. Solarni potencijal zemlje je jedan od najvećih u Jugoistočnoj Evropi. Podgorica, na primjer, ima više od 2.000 sunčanih sati godišnje, dok je broj sunčanih sati u Crnoj Gori od 1.300 do 2.000 sati. Usporedbe radi, u Njemačkoj je broj sunčanih sati od 1.000 do 1.200, a već su izgradili solarnih elektrana snage preko 50 GW sati.

Subvencije općinama za solarne panele i toplotne pumpe

Vlada Crne Gore redovno dodjeljuje i subvencije za gradnju solarnih elektrana. Fond za zaštitu životne sredine (Eko fond) pripremio je subvencije u ukupnoj vrijednosti od 150.000 eura za općine koje žele da instaliraju solarne panele, toplotne pumpe i kotrolove na pelet ili briket. Lokalne samouprave imaju rok do 7. maja da se prijave na javni konkurs. Maksimalni iznos subvencija koje korisnik može dobiti za nabavku i instalaciju fotonaponskih sistema je 60 posto prihvatljivih troškova, odnosno maksimalno do 37.500 eura.

U Eko fondu kažu da će sprovođenje ovog projekta doprinijeti korišćenju obnovljivih izvora energije, podsticanju primjene mjera energetske efikasnosti, kao i smanjenju emisija CO2.

Od početka marta dostupna dodatna sredstva za energetsku efikasnost

Osim ovog projekta, početkom marta građanima će na raspolaganju biti sredstva za primjenu mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Ministar Mujović je u Bijelom Polju rekao da je u ovoj fazi realno raditi na energetskoj efikasnosti na nivou Crne Gore, jer je tada potrošnja neuporedivo manja, što je princip koji primjenjuje Evropa.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.