18.8 C
Sarajevo
Petak, Juni 2, 2023

Solarna energija kao ključni izvor energije budućnosti (2023)

Zaštita okoliša i nedostatak energenata postali su najvažnije teme današnjice. Solarni paneli su se pokazali kao najbolje rješenje za oba problema: ekološki su neutralni, a mogu nadomjestiti energiju koja se do sada dobijala iz fosilnih goriva

Zaštita okoliša i potreba za održivim izvorima energije postaje jedna od najvažnijih tema današnjice. Klimatske promjene su naša realnost i mnoge zemlje već plaćaju visoku cijenu njihovih utjecaja. Zato poduzimaju korake ka napuštanju upotrebe fosilnih goriva i prelaska na ugljično neutralne izvore energije. Kao jedan od najperspektivnijih izbora pokazali su se solarni paneli.  

Kao obnovljiv i čist izvor energije, solarni paneli donose brojne ekološke, ekonomske ali i društvene koristi. Jedna od njihovih najvažnijih prednosti je lakoća instaliranja, jer se paneli mogu postaviti na krovovima zgrada, kuća i industrijskih objekata, kako bi tokom cijelog dana koristili sunčevu energiju za proizvodnju električne energije.

Druga važna prednost solarnih panela je njihova održivost. Sunčeva energija je neiscrpna i obnovljiva, što znači da se može koristiti u nedogled, za razliku od fosilnih goriva koja su ograničena i emituju štetne plinove prilikom izgaranja. Korištenje solarnih panela može značajno smanjiti emisiju stakleničkih plinova, koji su glavni uzrok klimatskih promjena.

Interes za solarnom energijom stalno raste

Prema izvještaju Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA), Kina je 2020. godine instalirala najviše solarnih panela na svijetu, s ukupno instaliranom snagom od preko 49 GW. Kod nas interes za solarnom energijom također raste. 

Rat u Ukrajini, smanjen dotok plina iz Rusije, process dekarbonizacije u EU, kao i nedavno isključenje tri nuklerane elektrane koje su proizvodile struju u Njemačkoj, pokazuju nam da je vrijeme jeftine struje iza nas.

Zbog svega ovoga postali smo svjesniji koliko smo ovisni o energentima. U mislima svih nas, interes za solarnom energijom je porastao za 100%. O tome se puno priča i svi smo mi počeli razmišljati – što ako ne bude plina i struje?

Solarna energija kao razvojna šansa za BiH

Iako BiH nema problema sa snabdijevanjem električnom energijom, čak smo u proteklom periodu bili jedina zemlja u regionu koja je izvozila struju, to bi se moglo promijeniti. Naime, BiH je prihvatila obavezu da do 2050. godine provede proces dekarbonizacije, odnosno da ugasi svoje termoelektrane koje su za sada najveći proizvođači eletrične energije. Kada se to dogodi morat ćemo manjak energije nadomjestiti proizvodnjom iz obnovljivih izvora. Ukoliko to ne uradimo na vrijeme, mogli bismo se vrlo lako iz zemlje izvoznika, pretvoriti u zemlju koja energiju uvozi. A cijena uvoznih energenata je daleko veća od cijene po kojoj je mi trenutno plaćamo struju koju koristimo. S druge strane, ubrzana dekarbonizacija i borba protiv klimatskih promjena ne predstavlja samo obavezu BiH koja je ona preuzela i dužna ju je ispuniti, nego je istovremeno i velika razvojna šansa za našu zemlju. Obzirom na neiskorištene domaće potencijale obnovljivih izvora (prvenstveno energije Sunca i vjetra), BiH ima jedinstvenu priliku da značajno ubrza svoj ekonomski razvoj i napravi iskorak u razvoju ekonomije i društva u cjelini.

 Toga su sve više svjesni građani, a posebno poduzetnici, pa je sve više onih koji traže informacije o gradnji solarnih elektrana.

U isto vrijeme, na tržištu je sve više firmi koje se bave solarnom energijom i svojim klijentima pružaju uslugu ugradnje solarnih panela. Među njima se posebno istakla kompanija EMT SOLAR. Predanost kvaliteti usluge, pažljivo odabrani proizvodi i visoki standardi korisničke podrške privukli su brojne zadovoljne kupce koji cijene  kvalitet i inovativnost.

EMT SOLAR je firma specijalizovana za cjelokupan ciklus izgradnje solarnih postrojenja, od izlaska na teren i stručne procjene lokacije i savjetovanja, projektovanja i izgradnje, do praćenja rada, servisiranja i repoweringa solarnih sistema. Radi se o firmi koja je licencirana za 18 različitih poslova mjerenja i ispitivanja u oblasti elektro i fotonaponske tehnike.

EMT SOLAR radi po sistemu „ključ u ruke“, što podrazumijeva ne samo nabavku najkvalitetnije opreme, već i sve poslove oko pribavljanja potrebnih dozvola i definisanja optimalnih poslovnih modela za svaku investiciju.

Krenite u solarnu budućnost uz najbolje u ovoj oblasti. Za početak ispunite kratki anketni upitnik i pregledajte sekcije na našem specijalizovanom portalu Solarno.net

- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

BA