solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Solarna energija u hotelijerstvu

Solarna elektrana na krovu by EMT SOLAR
Solarna elektrana na krovu by EMT SOLAR
Sadržaj

USAID Turizam počeo je istraživanje koje se tiče energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u hotelijerstvu. To je u u direktnoj vezi sa Strategijom razvoja turizma FBiH koja je usvojena za period od 2022. do 2027.godine.

Jedna od aktivnosti je provođenje istraživanja u vezi u cilju prikupljanja informacija o spremnosti i potrebama hotelske industrije da koristi obnovljive izvore energije u svrhu boljeg razumijevanja trenutnog stanja i izazova s kojima se susreću hoteli u vezi s prihvatanjem i implementacijom sistema energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Link za upitnik se nalazi na ovdje https://www.surveymonkey.com/r/96LWL9N

Zeleni hotelu u svijetu

S obzirom na sve veću ekološku osviještenost, u hotelijerstvu se razvio koncept zelenih ili eko hotela koji se zalažu za učinkovito korištenje energije, vode i materijala, a pružaju podjednaku, ako ne i kvalitetniju uslugu. Savremeni turisti, posebno oni više platežne moći, izuzetno su ekološki osviješteni i spremni su platiti više kako bi dobili uslugu/proizvod kojim se doprinosi očuvanju i zaštiti okoliša. Upravo zbog toga, projekt eko hotel utjecat će na izgradnju pozitivnog imidža hotela. Eko hoteli učinkovitije raspolažu dostupnim energentima, te iskorištavaju i recikliraju obnovljive izvore energije. Samim time potencijalnom investitoru mogu dugoročno donijeti brojne uštede, a osim toga pogodno djeluju i na okoliš kojeg manje zagađuju. Primjene obnovljivih izvora energije u eko hotelima su brojne, no isto tako je ulaganje u opremu za iskorištavanje iste financijski opterećujuće. Upravo zbog toga mnogi investitori brzo odustaju od ideje izgradnje eko hotela, iako dugoročno njime mogu ostvariti značajne uštede.

 Jedan od najbržih načina za postizanje energetske efikasnosti jeste ugradnja solarnih panela na hotelske krovove. Ulaganje u solarne panele je siguran, ekološki održiv način proizvodnje električne energije. Korištenje prirodnih izvora na ovaj način je u potpunosti u skladu s ekološkim standardima te se ne zagađuje okoliš. Postavljanje solarnih panela pridonosi i smanjenju troškova operativnog poslovanja hotela. S druge strane, usvajanjem novog zakona o obnovljivim izvorima energije u FBiH i uvođenjem kategorije “prosumera”, višak energije koju proizvedete moći ćete prodavati ili koristiti u danima kada nema dovoljno sunca.

Prema svim pokazateljima itekako je vidljivo da je ovaj poslovni pothvat uspješan i dugoročno isplativ, te može biti primjer drugima.

Planiranje solarne elektrane na krovu hotela

Pošto na krovu nemate (jeftinu) mogućnost promjene nagiba i orijentacije, na prvom mjestu je orijentacija samog krova prema jugu.  Ako je krov blažeg nagiba (10-20 stepeni), utjecaj odstupanja od juga je blaži, a što je krov većeg nagiba, taj uticaj je jači. Ne zaboravite da većina proizvođača ne priznaje garanciju na module koji su bili instalirani na nagibu manjem od 10%.

Preporuka je da se za planiranje i projektovanje odabere odgovarajući model solarnih panela, jer ne odgovara svaki panel svakom krovu, niti svakom inverteru.

Bez obzira na nominalnu snagu panela, uglavnom svi monokristal PERC paneli (preporuka za područje  BiH) imaju približnu snagu između 210 i 230 W po metru kvadratnom površine tijela. To znači da  mikropostrojenje od 23 kW zahtijeva najmanje 23000/200 = 115 m2, i to onog djela krova koji je osunčan, koji nema jutarnjih i popodnevnih sjenki.  Čak i najbolja oprema će dati loše rezultate na zasjenčenoj lokaciji, a prosječni modul na dobroj lokaciji može dati bolje prinose od planiranih. Sam raspored modula treba planirati prema pravilima i preporukama solarne struke. Na prvo mjesto treba staviti sigurnost instalacije i objekta, pa onda efikasnost postrojenja.

Jedna od važnijih stavki koja nije standardizirana je i garancija. Izaberite samo onu opremu za koju se daje garancija od najmanje 5 godina, sa zamjenom u BiH!

Poseban aspekt predstavlja sigurnost elektrane, te njen sigurnosni uticaj na sam objekat.  Baš iz tog razloga postoje stroga pravila rasporeda panela i kabliranja, a da biste mirno spavali, ovaj posao obavezno povjerite stručnoj firmi.

EMT SOLAR radi po sistemu „ključ u ruke“, što podrazumijeva ne samo nabavku najkvalitetnije opreme, već i sve poslove oko pribavljanja potrebnih dozvola i definisanja optimalnih poslovnih modela za svaku investiciju. Za početak ispunite ovaj kratki anketni upitnik.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.