solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Solarne elektrane u BiH: novi zakon donosi uštedu novca i vremena (2023)

Prednosti novog zakona za izgradnju solarne elektrane u BiH
Prednosti novog zakona za izgradnju solarne elektrane u BiH
Sadržaj

Solarne elektrane u BiH moći će se graditi mnogo brže i sa manje novca. Novi zakon o električnoj energiji u Federaciji BiH koji je usvojen prošlog ljeta donosi niz pogodnosti kako za investitore, tako i za građane. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije saopćilo je da Zakon o električnoj energiji Federacije BiH unapređuje funkcioniranje cjelokupnog sektora energije.

– Jedna od najznačajnih novina jeste pojednostavljenje procedura za izgradnju elektrana. Zakonom je smanjeno administrativno opterećenje i pojednostavljen je postupak izgradnje proizvodnih objekata, što će investitorima u energetsku infrastrukturu uštediti vrijeme i novac – navode iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Kako je istaknuto u saopćenju, kada je riječ o izgradnji elektrana, ovaj zakon donosi više prednosti. Jedna je oslobađanje od obaveze pribavljanja energetskih dozvola za solarne elektrane u FBiH, kao i od obaveze pribavljanja dozvole za obavljanje djelatnosti za proizvodne objekte instalirane snage manje od 1 MW.

Sljedeća prednost je uvođenje pojednostavljene procedure priključenja na mrežu objekata koji proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora instalirane snage do 23 kW i koriste se za vlastite potrebe krajnjih kupaca.

Oslobađanje od obaveze pribavljanja dozvola

Zakon donosi i oslobađanje od obaveze pribavljanja akta o usaglašenosti projektne dokumentacije, koji je ocijenjen kao suvišan korak koji je investitorima oduzimao mnogo vremena u praksi.

– Također, ovaj zakon predviđa uvođenje sistema certifikacije instalatera solarnih elektrana i vjetroelektrana instalirane snage do 23 kW. Na ovaj način investitori će imati jednu kontaktnu tačku, ovlašteno lice da vodi poslove vezane uz instalaciju i puštanje u rad proizvodnog objekta, bez potrebe da se u postupak uključuje veći broj nadležnih organa. Ovom odredbom stvaraju se neophodni preduslovi za izmjene propisa u oblasti građenja, prema kojim bi se izgradnja malih solarnih elektrana i vjetroelektrana posmatrala kao instaliranje opreme, odnosno oslobodila obaveze pribavljanja urbanističke, građevinske i upotrebne dozvole. Cilj je stimuliranje izgradnje proizvodnih objekata koji koriste obnovljive izvore energije – istaknuto je u saopćenju.

Iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije dodaju i da nova rješenja značajno rasterećuju administrativne postupke, te olakšavaju izgradnju proizvodnih objekata koji koriste obnovljive izvore energije, posebno kada su u pitanju solarne elektrane i vjetroelektrane male instalirane snage koje u pravilu grade građani.

– Izrada ovog zakona rezultat je zajedničkog rada Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, domaćih i međunarodnih institucija i eksperata koji su djelovali uz tehničku podršku projekta Vlade Sjedinjenih Američkih Država USAID Asistencije energetskom sektoru BiH (USAID EPA) – istakli su iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Cijena panela nikad povoljnija

Istovremeno sa skraćivanjem administrativnih procedura za gradnju solarnih elektrana u Federaciji BiH, došlo je i do pada cijena solarne opreme na svjetskom tržištu za skoro 30 posto. Sve to je povećalo interes investitora u BiH, koji posljednjih mjeseci sve više grade elektrane za vlastite potrebe. Jedan od razloga je i povećanje cijena električne energije za mnoge privredne subjekte. Iako je Vlada FBiH ograničila poskupljenje na 20 posto, privrednici očekuju rast i sljedeće godine, pa se mnogi već sada pripremaju za to.

Ako tražite pouzdanog partnera za gradnju Vaše solarne elektrane EMT SOLAR je firma specijalizovana za cjelokupan ciklus izgradnje solarnih postrojenja, od izlaska na teren i stručne procjene lokacije i savjetovanja, projektovanja i izgradnje, do praćenja rada, servisiranja i repoweringa solarnih sistema.

Radi se o firmi koja je licencirana za 18 različitih poslova mjerenja i ispitivanja u oblasti elektro i fotonaponske tehnike.

Naime, EMT SOLAR je prva u BiH implementirala metodologiju za mjerenje DC strane, koja pokazuje realnu snagu isporučenih panela. Ovlašteni je, autorizovani distributer najvećeg proizvođača solarnih invertera, firme Sungrow i direktni uvoznik proizvoda jednog od najvećih proizvođača solarnih panela na svijetu, firme Canadian Solar International.

Za dodatna pitanja pošaljite upit na email adresu solarno.net ili nam se javite na broj telefona 033 444 310.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.