solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Solarne elektrane u BiH: u rad puštena elektrana na krovu srednje škole u Loparama

Solarna elektrana u BiH by EMT SOLAR
Solarna elektrana u BiH by EMT SOLAR
Sadržaj

Na krovu Srednjoškolskog centra  “Vuk Karadžić” Lopare puštena je radom prosumer solarna elektrana, koja će proizvoditi električnu energiju za potrebe škole. Izlazna snaga elektrane je 25 /KW/ kilovata, a izgrađena je u saradnji sa Centrom za održivu energetsku tranziciju.

“Za nas je izgradnja ove solarne elektrane, koja ostaje u trajnom vlasništvu škole, od velikog značaja”, rekao je Boro Stanić, direktor srednjoškolske ustanove u Loparama, prenose lokalni mediji.

Stanić je naveo da je projekt finasiran sredstvima iz fondova Europske unije, te izrazio posebnu zahvalnost učenicima, Centru za održivu energetsku tranziciju, nevladinoj organizaciji “Front Slobode”, preduzeću “Elektro-Bijeljina” i Saši Savičiću, predstavniku Ministarstva energetike i rudarstva Vlade Republike Srpske.

Načelnik općine Rado Savić je rekao da je ponosan što je jedna od prvih solarnih elektrana ovakvog tipa u BiH puštena u rad baš u Loparama.

“Udruženo je više subjekata u realizaciji ovog projekta i to je rezultiralo ovim svečanim činom”, istakao je Savić.

Predviđeno je da elektrana godišnje proizvodi 36 000 /KWh/ kilovat sati, što su ukupne godišnje potrebe škole, a postoji i mogućnost proširenja sistema.

Pored same elektrane, instalirani su i monitori na kojima učenici, nastavnici i drugi zainteresirani, vide u svakom trenutku proizvodnju i potrošnju električne energije, što doprinosi unaprijeđenju obrazovnog procesa.

Solarni paneli u pet škola

U okviru istog projekta nedavno je završena solarna elektrana na krovu Osnovne  škole „Klokotnica“ u Doboj Istoku.

Radi se o projektu pravedne zelene tranzicije, pod nazivom “Sunčane škole”, koji se provodi u pet zemalja zapadnog Balkana, Srbija, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Albanija, i Bosna i Hercegovina.

U BiH je obuhvaćeno pet škola: OŠ „Klokotnica“ u Doboj Istoku, OŠ „Hasan Kikić“ u Gračanici i „Prva osnovna škola“ u Živinicama, te Srednjoškolski centar „Vuk Karadžić“ u Loparama.

Solarne elektrane za vlastite potrebe

Solarne elektrane u BiH u posljednje vrijeme sve više su namijenjene upravo vlastitoj potrošnji. Mnoge institucije, ali i privatna preduzeća se odlučuju na vlastitu prozvodnju električne energije zbog najava o povećanju cijena struje. S druge strane, podsticaji za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora su uglavnom namijenjeni za solarne elektrane za vlastite potrebe.

Ukoliko i vi želite energetsku neovisnost i planirate gradnju vlastite solarne elektrane, EMT SOLAR je firma specijalizovana za cjelokupan ciklus izgradnje solarnih postrojenja, od izlaska na teren i stručne procjene lokacije i savjetovanja, projektovanja i izgradnje, do praćenja rada, servisiranja i repoweringa solarnih sistema. Krenite u solarnu budućnost uz najbolje u ovoj oblasti. Pogledajte našu ponudu proizvoda u WEB SHOPU ili pošaljite upit na email adresu info@solarno.n

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.