solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Solarne elektrane u BiH:Rafinerija ulja Modriča planira graditi vlastitu elektranu snage 6,3 MWp

Solarna elektrana u BiH by EMT SOLAR
Solarna elektrana u BiH by EMT SOLAR
Sadržaj

Rafinerija ulja Modriča planira graditi fotonaponsku elektranu instalisane snage od 6,3 MWp.  Kompanija je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS podnijela zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na životnu sredinu za fotonaponsku elektranu koja nosi naziv “Fotonaponska elektrana broj 2”.

Rafinerija ulja Modriča nedavno je, navodi indikator.ba, sa Ministarstvom energetike i rudarstva RS potpisala Sporazum o saradnji između Vlade RS i ove kompanije u oblasti obnovljivih izvora energije, prvenstveno izgradnje solarnih elektrana. Imajući u vidu količine energije koje troši, energetsku krizu i porast cijene energenata, kompanija je izrazila namjeru i interes za ulaganje prioritetno u izgradnju solarnih elektrana i obezbjeđenje proizvodnje električne energije na taj način, prvenstveno za vlastite potrebe.

Kako je tada rečeno, kompanija će istražiti mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije na određenim lokacijama i o svom trošku sačiniti potrebnu dokumentaciju te podnijeti zahtjev za dodjelu koncesije, ukoliko studije pokažu tehničku izvodljivost i ekonomsku opravdanost realizacije. Vlada Republike Srpske je sporazumom izrazila spremnost da investitoru pruži pomoć u realiziciji projekta, u skladu sa važećim propisima. Sporazum je zaključen na period od dvije godine.

Solarne elektrane u BiH za vlastite potrebe

U BiH je posljednjih mjeseci sve više solarnih elektrana za vlastite potrebe. Njihov broj se iz dana u dan povećava zahvaljujući prije svega usvajanju novih zakona o obnovljivim izvorima energije koji su od ove godine na snazi u oba entiteta, a koji uvode kategoriju prosumera, odnosno potrošača – proizvođača električne energije.

Dodatni razlog je mogućnost dobijanja poticaja za gradnju takve elektrane, jer većina javnih poziva za subvencionisanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, odnosi se upravo na gradnju solarne elektrane za vlastite potrebe.

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH raspisao je prošlog mjeseca Javni poziv za sufinansiranje izgradnje solarnih elektrana za mikro, mala i srednja preduzeća. Maksimalni iznos subvencije koji mogu dobiti mikro preduzeća iznosi 30 000 KM, a mala i srednja preduzeća 50 000 KM.

Ako tražite pouzdanog partnera za gradnju Vaše solarne elektrane EMT SOLAR je firma specijalizovana za cjelokupan ciklus izgradnje solarnih postrojenja, od izlaska na teren i stručne procjene lokacije i savjetovanja, projektovanja i izgradnje, do praćenja rada, servisiranja i repoweringa solarnih sistema.

Radi se o firmi koja je licencirana za 18 različitih poslova mjerenja i ispitivanja u oblasti elektro i fotonaponske tehnike.

EMT SOLAR je prva u BiH implementirala metodologiju za mjerenje DC strane, koja pokazuje realnu snagu isporučenih panela. Ovlašteni je, autorizovani distributer najvećeg proizvođača industrijskih solarnih invertera, firme Sungrow i direktni uvoznik proizvoda jednog od najvećih proizvođača solarnih panela na svijetu, firme Canadian Solar International.

Krenite u solarnu budućnost uz najbolje u ovoj oblasti. Javite nam se na email info@solarno.net ili putem telefona 033 444 310.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.