solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Solarne elektrane za industriju: pametno rješenje ili promašena investicija za 2022. godinu?

Indeksi cijena - izvođenje radova, firma EMT Solar, PV moduli
Indeksi cijena - izvođenje radova, firma EMT Solar
Sadržaj

Solarne elektrane – kada su kvalifikovani industrijski potrošači u Federaciji Bosne i Hercegovine u novembru 2021. godine počeli dobijati prve nove ugovore o isporuci električne energije, svaki od potrošača doživio je neugodno iznenađenje čitajući u ugovoru novu cijenu uvećanu i za 300%. Veoma brzo se razvila situacija koja je neke vlasnike i menadžere vodila iz područja pametnih rješenja u područje promašene investicije. Odnosno, situacija koja je neke proizvodne operacije činila ekonomski neodrživim.

Kraj jedne ere!

Prve reakcije na poskupljene bile su objave u medijima o nepravednim poskupljenjima, mogućnostima sloma privrede, prijetnjama o prijetnjama o zatvaranju pogona i otpuštanju radnika. Čak je  i organizovan štrajk upozorenja.

Nakon što je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela Odluku kojom ograničava povećanje cijena snadbijevanja električnom energijom za kvalifikovane kupce tokom 2022. godine, do maksimalno 20 posto maksimalno u odnosu na prethodnu godinu, svim industrijskim potrošačima bilo je jasno da su zlatna vremena stagnacije cijene električne energije zauvijek prošla. A taj period je trajao cijelo desetljeće!

Zelena energija nazor!

Izmoreni COVID-19 krizom, a sada suočeni i sa gorećim problemom, mnogi privrednici u Bosni i Hercegovini počeli su panično tražiti rješenja u alternativnim izvorima električne energije. Solarne elektrane pokazale su se kao najbrže, tehnološki prihvatljivo (veličinom podesivo) rješenje sa sigurnim smanjenjem računa za električnu energiju između 20 posto i 40 posto.

Nikada se do sada u Bosni i Hercegovini nije instaliralo više fotonaponskih panela kao ovog proljeća, a procjena je da će se ove godine u pogon staviti više kapaciteta nego što je ukupno izgrađeno od 2014. godine, kada je donesen Zakon o OIE Federacije Bosne i Hercegovine.

Zakon o obnovljivim izvorima energije
Instalacija solarne elektrane: Ključ u ruke – EMT SOLAR d.o.o. Sarajevo

Bosna – ponavljanje grešaka iz Hercegovine?

Lijepo bi bilo kada bi sve bilo tako jednostavno i bez problema. Međutim, nedostatak znanja i iskustva već u samom prvom koraku, planiranju solarne elektrane za vlastitu potrošnju, prijete da se greške iz Hercegovine ponove u Bosni.

Naime, planiranje solarne elektrane za prodaju energije u mrežu dijametralno se razlikuje od planiranja elektrane za vlastitu potrošnju. Dok neki tehnički zahtjevi kod većine elektrana u Hercegovini postaju nužni cilj, isti se zahtjevi kod elektrana na industrijskim objektima u Bosni strogo izbjegavaju.

Radi, ali koliko dobro?

Nadalje, sami investitori u Hercegovini tek sada, nakon nekoliko godina, primjećuju fatalne greške koje postepeno dovode do „puzajućeg“ gubitka snage, a samim time i gubitka prihoda koje elektrane donose.

Takve greške nisu bile odmah uočljive, što zbog nedostatka znanja iz ove specijalizovane oblasti elektrotehnike što zbog nesavjesnosti trgovaca opremom koji su ove investicije predstavljali veoma jednostavnim i nezahtjevim sa tehničkog aspekta, pa se investitori i nisu brinuli o postrojenju koje radi (prvih godina).

I sama branša u Njemačkoj, u kojoj je autor ovog teksta sticao višegodišnja iskustva, vremenom se razvijala i ispravljala svoje početničke greške. Uslijed toga, danas već iskusnom instalateru, samim pogledom na raspored panela na nekom njemačkom krovu biva jasno da li je instalaciju radilo stručno lice ili elektroinstalater kojem je neinformisani klijent dao povjerenje koje nije zaslužio.

Rog pod svijeću uz najbolju maržu!

Pored nedostatka specijalističkog znanja, veći rizici za investitore dolaze od činjenice da su u novonastalu branšu uskočili vješti trgovci i „specijalisti“ kojima je novonastala situacija idealna za brze poslovne aranžmane. Prodajući robu koju ni sami ne poznaju i vodeći se samo jednim – što većom maržom.

Zabrinjavajuće je da su neke od najvećih investicija 2022. godine započete sa panelima koji su nepoželjni u EU zbog povrede patentnih prava, pa im je kao posljedica takvog akta poništena garancija – a pravna odgovornost prenesena na krajnjeg kupca.

Naravno, cijena takve robe koje se svi žele riješiti uvijek je najpovoljnija za nesavjesnog ili neinformisanog preprodavača, jer je tada marža najbolja. Proces opoziva takvih proizvoda poznata je praksa u EU, a na upravo završenom najvećem sajmu solarne tehnike – Intersolar u Minhenu – bilo je riječi i o praksi zamjene ovih već instaliranih modula sa nekih postrojenja koja su u pogonu još od prošle godine.

BiH postaje deponija robe s greškom?

Pored modula za čiju će garanciju investitor morati pružiti noge i do same Kine, na bosanskohercegovačkom tržištu se prodaju moduli jednog regionalnog proizvođača koji je u našoj zemlji pronašao odlično tržište za deponovanje robe s greškom.

Naime, kao i u svakom proizvodnom procesu, greške prilikom proizvodnje modula se dešavaju.

Oštećenje solarne elektrane
Oštećenje solarne elektrane: Rak solara

Posljedica je modul koji nema snagu navedenu u deklaraciji, odnosno radi – ali sa snagom umanjenom u odnosu na deklarisanu snagu. Takvi moduli se, po pravilu, uništavaju u samoj fabrici i njihovi serijski brojevi brišu se sa flash lista. Instalacija ovakvog modula koči rad ostalih modula, a redovno vodi i do trajnog oštećenja i drugih modula.

Autor teksta je, od početka 2022. godine, naišao na nekoliko takvih slučajeva na području sjeverne Bosne.

„Francuski ležajevi“ na krovovima, kućni pretvarači na industrijskim objektima!

Izostanak savjesti i znanja doveli su do ponude panela koji su svojim velikim dimenzijama namijenjeni isključivo za područja bez snijega. Na nekoliko objekata, u planinskoj Bosni, možete vidjeti panele namijenjene tropskim područjima – ali će Vas investitor ubjeđivati u ispravnost investicije i kvalitet elektrane – jer su „najjači na tržištu“.

Na žalost krajnjeg kupca, investitor je prekasno shvatio da je manji panel uglavnom veće koncentracije snage po jedini površine do onog velikog kojeg zbog svojih dimenzija u žargonu nazivaju „francuski ležaj“.

Pored raznih solarnih panela, na tržištu Bosne i Hercegovine nude se razni brendovi pretvarača (invertera). Nedavno je autor ovog teksta, na molbu investitora iz jednog industrijskog grada na sjeveru ZE-DO kantona da „samo malo pogleda“ njegovo FN postrojenje, nenamjerno pokrenuo nekoliko reklamacija.

Pregledom je utvrđeno da instalirani inverter spada u klasu kućnih uređaja i da je znatno manje snage od one koja se po sili zakona fizike morala ugraditi. Koliko je autoru tekst poznato, više takvih postrojenja opremljeno je istom opremom jednog kineskog proizvođača mobitela.

Odgovorni instalater bi morao ispravljati grešku zamjenom novim, većim uređajima. Autoru nije poznato gdje završavaju zamijenjeni kućni inverteri, ali ne bi ga iznenadilo da iste vidi na nekom novom postrojenju. Takav je slučaj bio u Hercegovini, gdje su oslabljeni i tvornički neispravni paneli sa jedne instalacije završili kao novi kod drugog neinformisanog investitora.

EMT SOLAR d.o.o., Sarajevo - izvođač radova, solarna elektrana Fojnica - instalacija solarne elektrane
EMT SOLAR d.o.o., Sarajevo – izvođač radova, instalacija solarne elektrane – Fojnica

Fatalnih 10 posto nagiba!

I uz najbolju opremu, nestručna i nesavjesna instalacija dovodi do smanjena prinosa i opasnosti za rad postrojenja. Većina industrijskih krovova u Bosni i Hercegovini ima deset posto ili šest stepeni nagiba. Iako struka jasno određuje pod kojim nagibom se postavlja panel, mnoge instalacije su urađene po principu “poletvaj i pokrij”.

Paneli su poredani na krov bez dodatka za povećanje nagiba, korištenjem jednostavne i jeftine podkonstrukcije. Također, nestručnost projektanta i instalatera u Bosni i Hercegovini ogleda se u izostanku propisnih koridora za čišćenje i servis, kao što je slučaj kod jedne od najvećih elektrana u Bosni i Hercegovini nedavno puštene u pogon kod jednog proizvođača mesnih proizvoda.

Instalacija napreduje iznenađujuće brzo, investitor je zadovoljan cijenom – a instalater zaradom. Ali već nakon nekoliko sedmica, prvim primjećenim padom proizvodnje i izlaskom na krov, investitoru će zapasti u oko enormno zaprljanje panela. Naravno, može se utješiti riječima da će zaprljanje oprati prva kiša.

Iz prakse, poznat je primjer investitora iz srednje Bosne koji se hvalio činjenicom da mu je kiša ovog proljeća napokon oprala panele, pa sada elektrana daje za oko trećinu više snage od one prije pranja. Pored toga što navedeni investitor mora upućivati “kišne dove” svaki mjesec, te u slučaju snježnih padavina čekati sedmicama da se snijeg otopi sa panela, posljedice greške u planiranju biti će vidljive nakon nekoliko godina kada zaprljanje bude izazvalo trajna oštećenja panela. A čitava instalacija bude dovedena u status “OPASNO ZA DALJI POGON”.

Naime, nije rijedak slučaj da ovakvi kvarovi izazovu električne varnice i požar sa fatalnim posljedicama, ne samo za postrojenje solarne elektrane nego i za cijeli objekat.

Trostruki rizik zbog nestručnosti!

Iskustva, koje je autor ovog teksta donio iz Njemačke, govore da se i sami proizvođači panela ograđuju od ovakvih slučajeva, odbijajući reklamaciju na neispravne proizvode zbog nestručne instalacije – pa se odgovornost za nastalu štetu prenosi na projektanta i instalatera elektrane.

Pored toga što investitor gubi novac prekidom rada postrojenja, stručno lice instalaciju može proglasiti opasnom za dalji pogon – pa se situacija dodatno komplikuje. Trgovac će opet zadovoljno trljati ruke, jer sad pored zamjene panela, investitor mora kupiti novu i prilagođenu konstrukciju za solarne elektrane.

Nadati se da će se bar tada investitor obratiti instalateru koji ima znanje, ali i službenu autorizaciju proizvođača panela, kako se greška koja je vidljiva već pri samom prolasku pored objekta investitora, ne bi ponovila i to opet za tri-četiri godine, baš nakon isteka zakonske obaveze uvoznika opreme.

Ekrem Mušić, EMT SOLAR

Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.