11.6 C
Sarajevo
Nedjelja, Juni 4, 2023

Solarne elektrane za vlastitu potrošnju su rješenje za privredu u 2022. godini

Najčitanije

Najavljeno poskupljenje električne energije u drugoj polovini 2021. godine donijelo je novi izazov privrednicima u BiH. Takođe, sve češće spominjane regulative za uvoz proizvoda u EU, pojmovi kao CBAM, CO2 certifikati, karbonski otisak preduzeća, te najava uvođenja naknada za korbonske emisije EP BiH, potiču privrednike na potragu za načinima kojima će ne samo smanjiti račune za električnu energiju, već i pripremiti svoje poslovanje za nadolazeće ekološke norme koje nameće EU.

Dvostruka dobit uz najmanje ulaganje

Najprihvatljivije rješenje, skalabilno i relativno brzo ostvarivo je izgradnja solarne elektrane za vlastitu potrošnju, najčešće na neiskorištenim krovovima objakata. Ovim se, uz najmanje investiranje po kWh uštede, istovremeno “jednim metkom dva zeca” pogađa. Naime, solarne elektrane imaju dva produkta kojima cijena trenutno vrtoglavo raste: električnu energiju, i uštede karbonskih emisija.

Solarne elektrane sa ograničenjem izvoza

Grafički prikaz programa za praćenje rada solarne elektrane za vlastitu potrošnju

Zakonska regulativa u FBiH je kroz aktuelne zakone o obnovljivim izvorima samo pojednostavljeno obuhvatila regulisanje statusa solarne elektrane za vlastitu potrošnju, kako u domaćinstvima tako i u industriji. Zabrana nema, osim jedne: izgrađena solarna elektrana ne smije višak energije upuštati u elektrodistributivnu mrežu.

To opet ne znači da je ispravno izgraditi solarnu elektranu za vlastitu potrošnju u privredi “na divlje”. Firma EMT SOLAR je jedna od rijetkih firmi u BiH koja nudi kompletnu uslugu “ključ-u-ruke”, od planiranja, projektovanja, preuzimanja administrativnih poslova regulisanja pravnog statusa solarne elektrane za vlastitu potrošnju, isporuke i izgradnje, do servisa i održavanja u garantnom i vangarantnom periodu.

Planiranje solarne elektrane za vlastitu potrošnju u privredi

Stručno planiranje solarnih elektrana je jedan od najvažnijih koraka, ali kod elektrana u privredi moglo bi se reći da je on najvažniji. Za razliku od elektrana za prodaju el. energije, ovdje imamo nekoliko veoma važnih faktora koji odlučuju za koji period će se ova investicija isplatiti.

Kvalitetna analiza potrošnje

Grafikon dnevne potrošnje i proizvodnje solarne elektrane za vlastitu potrošnju

Količina potrošenih kilovatsati industrijskog ili poljoprivrednog postrojenja je samo jedan sirovi podatak koji stručnjaci EMT SOLAR-a analiziraju naprednim metodama ali i višednevnim mjerenjima dnevne dinamike potrošnje. Ovi podaci se razlažu i obrađuju na način koji će precizno pokazati kada i koliko potrošači jednog objekta troše, a time se određuje koji tip i snaga elektrane za vlastitu potrošnju će dati najbolje uštede tj. najveće smanjenje računa za električnu energiju.

Projekcija proizvodnje i ušteda

Grafički prikaz jedne projekcije ušteda koje se ostvaruju solarnom elektranom za vlastitu potrošnju

Ovisno o lokaciji, nagibu i orijentaciji krova planira se tip i kapacitet solarne elektrane za vlastitu potrošnju. Ovdje od presudne važnosti igra ulogu iskustvo stručnjaka koji izlazi na teren, a pomoć mu daje daje i specijalna oprema za mjerenje insolacije kao i programi koje simuliraju rad. Neke firme koriste komercijalne programe koji znatno optimističnije rezultate nego realne, što dovodi investitora u ali i isporučioca elektrane u odgovornost da ista ne bude davala očekivane rezultate. EMT SOLAR koristi isključivo program PVGIS, koji se pokazao kao najstrožiji u projekciji rezultata, pa je mogućnost da se elektrana brže isplati od planiranog mnogo češća.

Kompleksni algoritmi protiv nepoznanice

Planirani prinosi se unose u kompleksne algoritme koji upoređuju proizvodnju elektrane sa potrošnjom objekta, te izračunavaju dnevnu, sedmičnu i mjesečnu projekciju ušteda koji se ostvaruju instalacijom solarne elektrane za vlastitu potrošnju. Ipak se ovi brojevi smatraju realno procjenjenim samo ako se izražavaju u kilovatsatima ili trenutnoj cijeni električne energije. Nepoznanicu za projekcije za narednu 2022. godinu predstavlja ne hoće li, već koliko će realno koštati kilovatsat u privredi.

Dolazi nova linija na računu za električnu energiju – naknada za karbonske emisije

emisije karbona

Iako predstavnici vlade obećavaju povećanje cijene električne energije u “razumnim okvirima”, analitičarima je jasno da će se u 2022. godini na računu za električnu energiju privredi pojaviti nova linija koja podiže ukupni račun: naknade za karbonske emisije. Naime, 75% električne energije iz JP EP BiH dolazi iz termoelektrana koje ispuštaju karbondioksid (CO2) u atmosferu. Iz tog razloga EP BiH se priprema za prikupljanje 400 miliona KM koje treba uplatiti Briselu za emisije u 2022. godini. Ovo je još jedan razlog za investiranje u izgradnju solarne elektrane za vlastitu potrošnju.

Projektovanje, dozvole i izgradnja po principu ključ u ruke – od stručnjaka sa decenijskim iskustvom

Najavom poskupljenja električne energije u zadnjih nekoliko mjeseci BH privrednici bili su obasipani ponudama firmi koje prodaju panele i nude izgradnju solarnih elektrana. Većina tih ponuda problem izgradnje solarnih elektrana za vlastitu potrošnju pojednostavljuju do mjere da “nikakve dozvole nisu potrebne jer grade na svom krovu” ili da takve elektrane “rade 25 godina bez problema”.

Dvije zablude

Problem “legalizacije” solarne elektrane za vlastitu potrošnju nekad može biti ozbiljan problem pri pokušaju ostvarenja svih prava koje ovo postrojenje ima. Neki neinformisani investitori su već krenuli pogrešnim putem, u šta su se stručnjaci EMT SOLAR-a uvjeravaju sve češće kada se od njih zatraži pomoć. Međutim, nepovratna šteta se stvara kada se odabere pogrešna oprema i prihvate ugovori o izgradnji bez jasnih naznaka porijekla i kvalitete robe, te bez jasnih odgovornosti u garantnom periodu.

Njemačka nije uvijek Made in Germany

Deklasirani kineski paneli se prodaju pod nekim njemačkim robnim markama

Nedavno su neki BH investitori (ali i trgovci) uložili milionske iznose u solarne panele koje isporučuje jedna firma iz Njemačke, a koji ipak nisu Made in Germany niti su približne kvalitete onome što se pod tim brendom podrazumjeva. Naime, ovaj njemački (nekada) proizvođač isporučuje panele na kojima doduše stoji njegovo ime i adresa u Njemačkoj, ali se radi o proizvodu Made in China i koji je već nekoliko BH investitora doveo do ozbiljnih problema u povratu investicije. Postoje još samo dva proizvođača koji pri izvozu svojih panela u polje zemlje porijekla smiju upisati Germany.

Oprema za mjerenje i iskustvo za održavanje ključni su za sigurnost dugoročne investicije

EMT SOLAR ima stručnjake koji su donijeli iskustvo ali i specijalističku mjernu opremu iz zemlje broj 1 solara, Njemačke, gdje su se upoznali sa stanjem preko stotinu uredno ali i neuredno održavanih elektrana, nekih starih i 20 godina. Jedan od inženjera našeg projektnog tima je isporučio i izgradio i najstariju elektranu u BiH (Kalesija) koja već jedanaest godina donosi sigurne prinose investitoru.

Certificirana firma za mjerenje i održavanje solarnih elektrana

Pored iskustva stečenog i u BiH prilikom servisa preko 80 postrojenja, EMT SOLAR je jedna od 22 najbolje opremljenih firmi u Evropi za mjerenje snage solarnih panela, i sa svojim certifikatima iz Njemačke i od Federalnog ministarstva energije jedina takva firma u Bosni i Hercegovini. Redovnim mjerenjem snage pojedinih panela pronalaze se oslabljene komponete koje koče proizvodnju, pa je njihova pravilna reklamacija nužna za besplatnu zamjenu i osiguranje dugoročnih visokih prinosa. Godišnjim pregledom osigurava se siguran pogon solarne elektrane, ali i industrijskog postrojenja ili skladišta koje se nalazi ispod krova na kojem stoje solarni generatori.

Interesuje Vas gradnja solarne elektrane za vlastitu potrošnju?

Popunite donji upitnik, stručni tim EMT SOLAR-a će Vam se ubrzo javiti i dogovoriti izlazak na teren.

upitnik VP privreda
Entitet:
Želite li graditi solarnu elektranu za vlastitu potrošnju:
Krov objekta je izveden kao
Objekat već ima priključak na električnu mrežu snage
Objekat ima vlastiti transformator na srednjem naponu
Koju snagu solarne elektrane za vlastitu potrošnju želite graditi:
Objekat ima prosječnu potrošnju električne energije:
Planiram investirati u solarnu elektranu za vlastitu potrošnju jer

- Advertisement -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Najnovije

BA