solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Solarni lobi EU poziva na zabranu prisilnog rada u solarnim fabrikama (2023)

Mostar, FNE P*****, nabavka, ugradnja, mjerenje i stavljanje u pogon, 200 kW
Sadržaj

Evropsko vijeće za solarnu proizvodnju poziva Europsku komisiju da zabrani sve proizvode napravljene prisilnim radom kako bi se osigurala budućnost evropskog fotonaponskog solarnog proizvodnog sektora.

Evropska komisija bi trebala razviti i implementirati zakonodavni paket za “poboljšanje konkurentnosti” solarnog proizvodnog sektora na kontinentu, navedeno je u saopćenju za javnost Europskog vijeća za solarnu proizvodnju (ESMC).

Vodeća evropska PV lobistička grupa rekla je da bi to trebalo uključivati ​​”zabranu” solarnih proizvoda napravljenih od “prisilnog rada”.

ESMC je izdao saopćenje kao odgovor na to što je Evropska komisija nedavno usvojila zakonodavni paket koji se bavi značajnim izazovima u industriji energije vjetra. Ovaj paket se fokusira na pitanja nedovoljne i neizvjesne potražnje, spore i složene procedure izdavanja dozvola i nedostatak pristupa sirovinama. Paket uključuje i inicijativu za ubrzavanje projekata, podršku aukcijama i olakšan pristup finansiranju EU.

Organizacija sa sjedištem u Briselu poziva da se sličan, trostruki paket izradi i za “zaštitu” solarne proizvodne industrije od “egzistencijalnih izazova”, koja su posljedica vanjskih pritisaka snabdijevanja i potrebe da se ispune evropski ciljevi proizvodnje.

Proizvođači prijete gašenjem i preseljenjem proizvodnje

Paket bi također trebao uključivati ​​“hitne mjere” kako bi se spriječilo da evropski proizvođači solarnih modula odu u stečaj. To je zato što neki veliki proizvođači modula razmišljaju da već polovinom novembra zatvore proizvodne pogone ili premjeste proizvodnju u druge regije, navodi se u saopćenju ESMC-a.

Prva mjera ima za cilj da zaštiti „preuzimanje“ solarnih projekata europske proizvodnje. Zakon bi rezervisao dio tržišta za domaće proizvode, a ESMC procjenjuje da bi cilj mogao početi od 10% do 2025. Cifra bi se povećala do cilja, na primjer, 40% ili 40 GW proizvodnog kapaciteta PV do 2040.

Drugi dio bi osigurao „otpornost” evropskog lanca snabdijevanja. Zakonodavni mehanizam bi se uspostavio putem godišnjih mjerila i “obaveznih” smjernica.

Posljednji dio paketa bi bila “zabrana” solarnih PV proizvoda napravljenih prisilnim radom.

 U ESMC-u smatraju da Europska komisiija treba iskoristiti postojeći Ujgurski zakon o sprječavanju prisilnog rada (UFLPA) kako bi na tržištu EU zabranila fotonaponske proizvode proizvedene prisilnim radom.

„Trenutni zakonski prijedlog u EU ide u dobrom smjeru, ali čak i kada se usvoji, implementacija bi mogla potrajati najmanje 18 mjeseci – ne možemo tolerirati prisilni rad na tržištu EU. To bi trebalo zabraniti bez odlaganja”, navedeno je u saopćenju.

Američki Ujgurski zakon o sprječavanju prisilnog rada (UFLPA) stupio je na snagu u junu 2022. godine. On zabranjuje uvoz robe u Sjedinjene Države koja je proizvedena prisilnim radom u Kini, posebno iz regije Xinjiang. Xinjiang je dom za 50% globalne ponude polisilicijuma, koji je bitan materijal u konvencionalnim solarnim modulima.

Komisija EU je 2022. predložila zabranu proizvoda koji se proizvode prisilnim radom na tržištu EU. U septembru je Odbor za tržište i trgovinu Evropskog parlamenta rekao da će nastaviti rad na ovom predloženom zakonu.

Ukoliko se dokaže da je neko preduzeće koristilo prisilni rad, sav uvoz i izvoz srodne robe bio bi zaustavljen na granicama EU, a kompanije bi takođe morale da povuku robu koja je već stigla na tržište EU. Ovi predmeti bi potom bili “donirani, reciklirani ili uništeni”.

Deficit sa Kinom

ESMC naglašava da je 2022. trgovinski deficit EU sa Kinom u fotonaponskim komponentama iznosio 25 milijardi eura. Integrisani okvir politike je od suštinske važnosti za rješavanje ovog trgovinskog deficita, povećanje kapaciteta EU za proizvodnju solarnih fotonapona, smanjenje oslanjanja na uvezene fotonaponske tehnologije i osiguranje postizanja ciljeva EU Green Deal-a.

Evropska alijansa solarne fotonaponske industrije predlaže i pružanje godišnje finansijske podrške između 4,7 milijardi i 6,4 milijarde eura. Uz to evropska fotonaponska proizvodna industrija se obavezuje da će isporučiti najmanje 30 GW evropskih proizvodnih kapaciteta za fotonaponsku proizvodnju duž čitavog fotonaponskog lanca vrijednosti, u zavisnosti od usvajanje ovih ključnih prekretnica u okviru potencijalnog ‘Europskog solarnog PV proizvodnog paketa’.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.