solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Solarni model zajednice u SAD-u jača se sa novim Zakonom o smanjenju inflacije (2023.)

Ilustracija_solarna_elektrana
Ilustracija_solarna_elektrana
Sadržaj

Solarni model zajednice budućnost za SAD

Sjedinjene Američke Države su, nakon 140 godina oslanjanja na fosilna goriva, do sada uložile najviše u budućnost čiste energije. Zakon o smanjenju inflacije će ubrzati tranziciju čiste energije.

„Novi propisi imaju potencijal da revolucioniraju američki energetski sistem, ali smo još daleko od cilja. Napravili smo nekoliko koraka, ali naše trčanje mora postati sprint ako želimo da preokrenemo tok klimatske krize prije nego što nas pogode njeni loši uticaji“, poručuje Bruce Stewart, direktor kompanije Perch Energy.

Solarni model zajednice osmišljen je da pruži čistu, pristupačnu energiju svima – posebno velikoj većini potrošača koji ne mogu koristiti solarnu energiju na krovu. Postoji mnogo načina na koje ovaj zakon potencijalno može pojačati brzi rast solarne industrije zajednice.

„Da bi ispunile obećanje, države moraju poticati vlastite energetske tranzicije dok uče od drugih država koje su ispred u utrci. Također nam je potrebna jasnoća politike i na državnom i na saveznom nivou. Ovo će biti veliki izazov za vlade, ali kreatori politike i regulatori moraju se pozabaviti prilikama ako želimo spriječiti najgore posljedice klimatske krize i omogućiti jednak pristup čistoj energiji“, dodaje Stewart.

On predlaže da Sjedinjene Američke Države treba da prihvate distribuirane energetske resurse, otvorena tržišta energije i jednostavno se uključe u solarne projekte zajednice.

„Zakonodavci treba da se zalažu za pristup solarnoj mreži u zajednici kao i poreskim olakšicama koje su za zajednice osmišljene ovim zakonodavstvom. Države sa već otvorenim energetskim tržištem moraju osigurati da prošire svoju solarnu politiku u zajednici kako bi osigurale veće učešće domaćinstava sa niskim do umjerenim prihodima kako bi maksimalno iskoristili ono što je dostupno putem Zakona o smanjenju inflacije. Možemo se ugledati na države poput New Jerseya koje su eksplicitno osmislile svoj program tako da se svaka odobrena solarna farma kvalifikovala kao projekat koji opslužuje domaćinstva sa najmanje 51% energije“, kaže Bruce Stewart, direktor kompanije Perch Energy, povodom usvajanja Zakona o smanjenju inflacije u SAD-u.

Solarni model zajednice u BiH

Novi Zakon o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji u Federaciji BiH upravo otvara vrata projektima solarne zajednice. Solarni model zajednice u središte sistema stavlja energetske zadruge koje su osmišljene tako da postanu snabdjevač električne energije za zajednicu, što će izuzetno pojeftiniti njihov pristup električnoj energiji i potencijalno osigurati prihode od prodaje energije u mrežu.

Bosna i Hercegovina će morati da donese i konkretnije propise koji će osigurati da ovaj zakon bude implementiran na odgovarajući način i da ispuni svoj osnovni cilj: otvaranje vrata „građanskoj energiji“ i osiguravanje svim vlasnicima solarnih postrojenja pristup tržištu električne energije. Kompanija EMT SOLAR nudi odgovarajuće poslovne modele za svaki pojedinačan projekat izgradnje solarnih kapaciteta. Spremno će dočekati i nove proizvođače solarne energije, prozjumere i energetske zadruge i osigurati im odgovarajuću podršku.

Za sve informacije o najboljim rješenjima za buduće energetske zadruge javite se putem e-maila: info@solarno.net i redovno pratite naš specijalizovani portal Solarno.net.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.