solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Solarni paneli u poljoprivredi: koegzistencija agrara i energije (2023.)

Agrosolar, solarni paneli u poljoprivredi: rješenja koja spajaju agrar i solarnu energiju
Agrosolar: rješenja koja spajaju agrar i solarnu energiju
Sadržaj

Solarni paneli u poljoprivredi, odnosno projekti agrosolara sve su popularniji širom svijeta, posebno u Aziji. Njemački institut za solarne energetske sisteme Fraunhofer procjenjuje da je do 2021. godine instalisano više od 14 gigavata agrosolarnih sistema, zahvaljujući vladinoj politici podrške u nekim zemljama, u Japanu, Južnoj Koreji i Kini, na primjer.

Za inženjera zaštite okoliša Chada Higginsa sa Univerziteta Oregon State izbor između poljoprivrednog zemljišta i energije je pogrešan. Po njegovom mišljenju mora postojati promišljen dizajn, a istraživanja su pokazala da to dvoje može koegzistirati, čak i kroz obostranu korist.

Higins sugeriše da su najbolji uslovi za solarne panele upravo oni uslovi koji su najbolji za poljoprivredne kulture. Ključno je da se solarni paneli i biomasa ne takmiče za istu raspoloživu svjetlost, jer oboje koriste različite frekvencije spektra vidljive svjetlosti.

Istraživači širom svijeta istražuju uzgoj svega, od grožđa i malina do krompira i pšenice ispod i između fotonaponskih panela. Higins je ukazao da će ovce radije pasti u poljima gdje im solarni paneli prave hlad, da su se jagnjad koja su se hranila ispod solarnih panela ugojila kao i ona na otvorenim poljima, te da je u kasno proljeće zemlji trebalo manje vode.

Higinsova kolegica, Maggie Graham, ukazala je da cvjetanje divljeg cvijeća kasni ako su iznad solarni paneli, obezbjeđujući hranu za oprašivače kasno u ljeto, kada je obično nedostaje cvjetova. Dakle, čak i jednostavno stanište na livadi ispod solarnih panela može pomoći poljoprivredi i biodiverzitetu, podržavajući oprašivače.

Solarni paneli mogu pomoći u zaštiti usjeva od ekstremnih temperatura i smanjiti potrošnju vode.

S druge strane, kaže Higins, aktivnost biljaka pomaže u hlađenju panela. “Oni su kao i svaki drugi elektronski uređaj, postaju efikasniji kako postaju hladniji – tako da to može biti istinski simbiotski odnos”, kaže ovaj inženjer zaštitre okoliša.

Solarni paneli u agraru: Ambiciozni projekti, ali i potreba za podrškom

Evropska unija je postavila ambiciozne nove ciljeve za solarnu energiju kao dio svojih napora da se odmakne od uvoza ruskog plina. Glavni cilj su solarni paneli na krovovima, ali i višestruko korištenje prostora – poput agrosolara.

Španska energetska grupa Iberdrola dobila je četiri vladina ugovora u Francuskoj koji će obezbijediti 12 megavata solarne energije, uz garantovanu cijenu energije na 20 godina, dok je TotalEnergies upravo objavio preliminarne rezultate prve godine berbe na tri lokacije u Francuskoj.

Na jednom mjestu solarni paneli su postavljeni okomito, a istraživači istražuju njihov utjecaj na rotaciju usjeva kao što su pšenica, ječam i sočivo. Drugo rješenje je solarni sistem nadstrešnice koji je razvio TSE, sa panelima postavljenim visoko iznad usjeva.

Alizée Loiseau, agronom u Agrosolutionsu, koja je radila na analizi ranih rezultata, kaže da su lokacije u istočnoj Francuskoj odabrane zato što “poljoprivreda postaje sve izazovnija i tla su manje otporna na sušu”. Potencijalno, kaže ona, čak i ako je loša godina, farmeri i dalje imaju prihod.

Dizajniranje solarnog niza za maksimiziranje prinosa usjeva i energije zahtijeva razmišljanje, kako bi se zadovoljile potrebe farmera i smanjili troškovi.

Stephan Schindele, koji je na čelu upravljanja proizvodima u njemačkoj BayWa r.e, ističe da su nakon desetogodišnjih istraživanja solarni paneli u agraru sada standard.

Solarni paneli generišu preko 2,6 MW maksimalne solarne energije – dovoljno da obezbijede čistu energiju za više od 1.000 domaćinstava.

Istraživači ističu da se u tom smislu stvari moraju ubrzati. Kreatori politike se moraju prilagoditi i smanjiti barijere s kojima suočava solarni sektor, kako bi se riješile višestruke krize energije, hrane i klime. Potrebno je dogovoriti standarde, donositi nacionalne smjernice i osigurati kontinuitet poljoprivredne proizvodnje i nivoe proizvodnje električne energije, sugerišu iz solarnog sektora.

Osim toga, za pokretanje agrosolarnih projekata biće potrebna određena finansijska podrška jer su skuplji od solarnih nizova postavljenih na zemlju. Istraživači ipak zaključuju da solarni paneli u agraru mogu biti profitabilni. Proračuni stručnjaka iz Fraunhofer ISE pokazuju povećanje troškova električne energije i projekta za 20% do 60% u odnosu na solarne sisteme postavljene na zemlji.

Agrosolarni sistemi u BiH: solarni paneli za potrebe poljoprivrede

Fotonaponski sistemi za agrosolar koje projektuje kompanija EMT SOLAR iz Sarajeva predstavljaju inovativno i praktično rješenje za pretpostavljeni problem nespojivosti agrara i energije iz solarnih postrojenja.

Ono podrazumijeva harmonizaciju između žetve hrane i energije, čak omogućava značajno povećanje efikasnosti korištenja zemljišta.

Rješenja koja donose inovacije za agrosolar povećavaju prihod poljoprivrednicima, a njihova farma je klimatski otporna za generacije koje dolaze.

Ukoliko imate namjeru da gradite solarnu elektranu, stručnjaci kompanije EMT SOLAR će vam se javiti i odgovoriti na sva vaša pitanja nakon što ispunite anketni upitnik koji možete pronaći putem ovoga linka.

Sve novosti u ovoj oblasti pratite na Portalu Solarno.net.

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.