solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

Solarni Prius

Sadržaj

Japanski proizvođač automobila ”Toyota Motor” kreirao je koncept s modelom Priusa na solarni pogon koji bi uklonio potrebu za punjenjem električnih vozila na posebnim stanicama a inspiraciju su našli u novim, tankim solarnim pločama za satelite. U projektu koji je finansirala japanska vlada, Toyotini inženjeri su postavili solarne panele na haubu, krov, stražnje staklo i bočne elemente karoserije, kako bi utvrdili koliko struje mogu proizvesti iz Sunčeve energije. Struja iz solarnih panela ide direktno u pogonsku bateriju, što znači da se automobil može puniti i u toku vožnje, kao i u parkiranom stanju. U toku sunčanih dana, paneli mogu proizvesti dovoljno struje za prevaljivanje razdaljine od 56 kilometara. Poređenja radi, prosječni Amerikanac dnevno prijeđe 47 kilometara, prema istraživanju Agencije za sigurnost u prometu. Rezultat je znatno lošiji u slučaju oblačnog vremena ali i prevelikih vrućina.

U takvim bi se uslovima u stvarnoj vožnji automobil morao puniti na punionici. Solarne ćelije su veoma tanke, širine svega 0,03 milimetra, što znači da su dovoljno savitljive da se prilagode karoseriji automobila. Inženjeri su morali formirati izolacijsku zonu između stakla, odnosno karoserije i panela kako bi ih zaštitili, tako da su moduli solarnih panela u stvarnosti ipak široki oko jednog centimentra. U prtljažniku automobila nalaze se baterije za solarne panele, čime se težina vozila povećava za oko 80 kilograma. Najveći izazov je bio kako smanjiti težinu baterija ali i njene velike troškove, kazao je Toyotin vodeći inženjer na projektu, Satoshi Shizuku, dodajući da će model biti komercijaliziran vjerojatno tek za nekoliko godina.

Tags

Podijelite Sadržaj

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.