solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

SolarPower Europe: Njemačke tarife za solarnu trgovinu “nisu rješenje” za pad cijena solarnih panela

Solarna elektrana by EMT SOLAR
Solarna elektrana by EMT SOLAR
Sadržaj

Njemačka vlada razmatra mogućnost nametanja trgovačkih barijera na solarne module i komponente uvezene iz Kine u Evropu, što  SolarPower Europe ne smatra dobrim potezom.

Uz razmatranje subvencija i državne pomoći, kako navodi novinska agencija Reuters, najava uvođenja trgovačkih barijera uslijedila je nakon otvorenog pisma Evropskog vijeća za solarnu proizvodnju (ESMC) u kojem se poziva EU da zaštiti evropske proizvođače od „namjernog napada kineskih fotonaponskih proizvođača” koji su evropsko tržište zatrpali jefitnim proizvodima i tako potkopali evropske cijene i još ih spuštaju.

U pismu, Evropsko vijeće za solarnu proizvodnju je izričito navelo da su kineski proizvođači zauzeli “damping stav” u odnosu na Evropu, ali ipak nisu pozvali na uvođenje trgovačkih barijera ili tarifa u američkom stilu.

Umjesto toga, predložili su taktiku ‘šargarepe’, odnosno uvođenje subvencija za kupovinu domaćih proizvoda kako bi se odgvorilo na prisilno sniženje cijena od strane kineskih konkurenata. Također su pozvali na zabranu prodaje modula povezanih s prisilnim radom, na koji proizvođači tjeraju Ujgure u Xinjiangu, u Kini.

Trgovački organ SolarPower Europe također je pozvao na mjere za zaštitu cijena solarnih fotonapona. Navode da su cijene pale za više od 25 posto u posljednjih nekoliko mjeseci što je rezultiralo “konkretnim rizicima” za evropske proizvođače, a neke od njih je dovelo na ivicu bankrota.

Šta je rješenje

Njemačka je prva evropska zemlja koja je službeno razmotrila zaštitne mjere za industriju solarne proizvodnje. Međutim, kao odgovor na njemačku najavu o uvođenju trgovačkih barijera, SolarPower Europe smatra da trgovačke barijere nisu rješenje.

“Kao što je historija pokazala, trgovačke barijere za solarnu energiju kao krajnja strategija bile bi gubitak za Evropu,” naveli su iz SolarPower Europe.

Umjesto toga, ova organizacija je pozvala na mjere za nagrađivanje i podsticanje solarne proizvodne industrije. Konkretno predlažu:

  • Prilagoditi okvir državne pomoći EU (Privremeni krizni i tranzicijski okvir) kako bi se omogućilo državama članicama da podrže tekuće troškove fabrika – tj.
  • Omogućiti posebne aukcije otpornosti unutar država članica prema brzo usvojenom zakonu EU o neto nultoj industriji.
  • Uspostaviti finansijski instrument na nivou EU posvećen solarnim fotonaponskim sistemima proizvedenim u Evropi, kao što je banka za proizvodnju solarne energije”.

“Potrebni su nam raznoliki, održivi i otporni lanci snabdijevanja solarnom energijom”, rekao je predsjednik SolarPower Europe Aristotelis Čantavas.

 „Trgovačke barijere nisu način da se to uradi. Pozivamo čelnike EU da isporuče i provedu industrijsku strategiju za solarnu energiju, jasnu i ambicioznu kao i američka IRA. Postoje izbalansirane, efikasne mjere spremne,” rekao je Čantavas.

Gunter Erfurt, direktor odbora SolarPower Europe dodao je: „Umjesto da sankcionišemo cijelu industriju kroz tarife, moramo potaknuti solarne instalacije koje potiču iz otporne europske solarne proizvodnje. Na ovaj način, korištenje solarne energije može se nastaviti neometano, dok evropska solarna proizvodnja može stalno rasti.”

Da li će doći do renesanse evropske proizvodnje ili ne, tek treba da se vidi; Zakon o smanjenju inflacije (IRA) u SAD-u stvorio je značajne podsticaje kompanijama da otvore trgovinu na tlu SAD-a, a plan Zelenog dogovora Evropske unije tek treba da dosegne isti nivo.

Sve trgovačke barijere ili podsticaje iz Njemačke vjerovatno bi trebala odobriti Evropska komisija, navodi Reuters.

Ako razmišljate o gradnji solarne elektrane, sada je pravo vrijeme za to. Iskoristite akcijske cijene EMT SOLAR i osigurajte na vrijeme kvalitetnu opremu.

EMT SOLAR je firma specijalizovana za cjelokupan ciklus izgradnje solarnih postrojenja, od izlaska na teren i stručne procjene lokacije i savjetovanja, projektovanja i izgradnje, do praćenja rada, servisiranja i repoweringa solarnih sistema. Mi izgrađujemo bolje solarne elektrane i nudimo garanciju na proizvodnju 5 godina.  EMT SOLAR je firma koja je licencirana za 18 različitih poslova mjerenja i ispitivanja u oblasti elektro i fotonaponske tehnike.

Za početak pregledajte sekcije na našem portalu Solarno.net i pošaljite upit na info@solarno.net.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.