solarno-net-logo-emtsolar
Oxary Magazine
$10 – $15 / Week

SolarPower Europe: solarna energija je energija budućnosti (2024)

Izvor: SolarPower Europe
Izvor: SolarPower Europe
Sadržaj

Solarna energija je energija budućnosti i uskoro će biti najveći izvor električne energije u EU, navodi se u manifestu SolarPower Europe. U 2022. godini, EU je instalirala više od 40 GW solarnog kapaciteta – što je ekvivalentno napajanju još 12 miliona kuća u EU. Uz odgovarajuću političku akciju, solarna energija može dostići, pa čak i nadmašiti REPowerEU ambicije za 2025. godinu i dalje.

2023. označava još jednu rekordnu godinu za solarnu PV u EU, sa 55,9 GW instaliranih u 27 država članica, što pokazuje rast od 40% u odnosu na 2022. i udvostručenje tržišta u samo dvije godine. Ovo je treća godina zaredom da tržište EU obara dosadašnji rekord, kao i treća godinua zaredom sa godišnjim stopama rasta od najmanje 40%.

Zemlje sa najviše instaliranih solarnih kapaciteta

Njemačka se vratila kao najveće solarno tržište, instalirajući 14,1 GW i nadmašivši 12-godišnji rekord Italije od 9,3 GW 2012. Slijedi Španija sa 8,2 GW, dok je Italija ušla u top 3 po prvi put nakon dugo vremena, instalirajući 4,8 GW tokom godine. Poljska (4,6 GW) i Nizozemska (4,1 GW) zatvaraju prvih 5, a Francuska je ispala zbog uspona Italije. U 2023. godini 20 država članica ostvarilo je najbolju solarnu godinu, a 25 je instaliralo više solarne energije nego prethodne godine. Diverzifikacija tržišta također raste, sa 14 zemalja koje su premašile 1 GW godišnjih instalacija u 2023., u odnosu na 10 u 2022. godini, navodi se u dokumentu pod nazivom “Izgledi tržišta EU za solarnu energiju 2023-2027.” koji je objavio SolarPower Europe.

Ukupna solarna fotonaponska flota EU sada iznosi 263 GW, što je 27% više u odnosu na 207 GW u 2022.

Prognoze za naredne 4 godine

Gledajući unaprijed u naredne 4 godine, izvjestan je dvocifreni rast svake godine, ali na nešto nižim nivoima od prošle godine i znatno ispod godišnjeg povećanja od 40% u posljednjih nekoliko godina, zbog promjenjivih tržišnih uslova. Tokom 2023. cijene su značajno pale na rekordno niske razine, potaknute povećanjem globalne proizvodnje. Iako je ovo pozitivna vijest za instalacije, to je loše za lokalne proizvođače koji su pokrenuli trgovinske rasprave koje bi potencijalno mogle ometati korištenje solarne energije.

Predviđanja su da će solarna energija dostići 62 GW uz godišnji porast od 11%. Na ovu umjerenu stopu rasta utječe smanjenje stambene potražnje, koja je porasla u prethodne 2 godine zbog energetske krize. Istovremeno, očekuje se da će poboljšanja u zakonodavstvu potrajati 1 ili 2 godine ili više, prije nego što utjecaji na razvoj velikih komunalnih postrojenja postanu očigledni. Istraživanja SolarPower Europe pokazuju da krovna solarna energija dominira tržištem, iako postepeno opada u naredne 4 godine; energetska kriza podigla je svijest među vlasnicima kuća i kompanijama o solarnoj energiji kao efikasnom rješenju za kontrolu njihovih računa za energiju.

Prema projekcijama SolarPower Europe tržište ima potencijal da premaši 100 GW već 2026. Očekuje se da će solarna energija u prosjeku koristiti oko 70 GW svake godine od sada do 2030. kako bi se postigli ciljevi REPower EU i solarne strategije.

Preporuke za donosioce odluka

SolarPower Europe najavljuje treći uzastopni rekord novih PV instalacija i neprekidan dvocifreni rast od 2016., ali uzimati to zdravo za gotovo bila bi teška greška. To je zato što se spaja nekoliko trendova koji zahtijevaju hitnu pažnju. Prvo, tržišni uslovi za solarnu energiju bili su izuzetni u poslednjih nekoliko godina, ali se ti uslovi sada mijenjaju, posebno zbog normalizacije cijena energije i trenutnog inflatornog okruženja. Drugo, solarna fotonaponska energija udara u stvarne granice sistema, ograničavajući dalji rast i integraciju; i treće, i dalje smo suočeni sa velikim kašnjenjima u izdavanju dozvola uprkos godinama zakonodavne akcije na tom frontu.

Zato SolarPower Europe, ističe da je odgovornost ponovo u rukama lidera EU i lokalnih donosioca odluka da održe tempo instalisanja solarnih fotonapona i da ga drže na pravom putu kako bi postigli REPowerEU i ciljeve solarne strategije za 2030. Veoma je važno da ova obećanja budu praćena konkretnim planovima politike i investicija – planovima koje trenutno ne vidimo u dovoljnom obimu i kvalitetu.

Lideri EU traže od solarnog sektora da svake godine vrtoglavom brzinom obara rekorde, ali zato trebaju ispuniti određene uslove, ističe SolarPower Europe i u dokumentu poziva na konkretna rješenja:

1. Održavati okruženje pogodno za ulaganja za solarne PV, posebno sada kada se tržišni uslovi mijenjaju,

2. Podignuti mreže i investicije u fleksibilnost na viši nivo, posebno na nivou distribucije,

3. Povećati broj certificiranih instalatera i kvalifikovane radne snage,

4. Poboljšati planiranja i izdavanja dozvola za obnovljive izvore energije da se sprovede ono što je dogovoreno,

5. Povećati održive i raznolike solarne fotonaponske lance snabdijevanja.

Sve ovo zajedno činit će  koherentan i konstruktivan politički odgovor na povećanje održivih i raznovrsnih solarnih fotonaponskih lanaca snabdijevanja. Instrumenti trgovinske odbrane nisu dio rješenja.

“Kao što je historija pokazala, istraživanje i implementacija trgovinskih barijera u solarnoj strategiji za Evropu je krajnji gubitak”, navodi se u dokumentu koji je objavio SolarPower Europe.

Slični Članci
Half Page Banner emtsolar solarno.net prosumer
sungrow_emtsolar_solarno.net

Pretplati se na dnevne novine

solarno-net-logo-emtsolar

EMT SOLAR je stručnim znanjem, iskustvom i opremom veoma bogata firma specijalizovana za projektovanje, izgradnju i servis solarnih fotonaponskih elektrana.