Španija želi postati globalni lider u proizvodnji zelenog hidrogena zahvaljujući visokom nivou zračenja i dostupnom prostoru za razvoj novih solarnih projekata, objelodanjeno je tokom internetskog skupa Solar Finance & Investment Europe 2021.

Budući da je vladina nova mapa puta za hidrogen ciljana na najmanje 4 GW kapaciteta za elektrolizu do 2030. godine, posljednjih mjeseci mnoštvo španskih komunalnih preduzeća najavljuje značajna ulaganja u prostor H2.

Govoreći na radionici usredotočenoj na špansko tržište FN-om, Pablo Otín, izvršni direktor razvojnog solarnog projekta Powertis, izrazio je optimizam u pogledu potencijala zelenog hidrogena u zemlji: „Ono što je jasno je da ako to ne možemo postići ovdje u Španiji, to neće postići bilo gdje, to je sigurno. Imamo zemlju i zračenje – ova dva elementa su konačna, nećete ih naći u drugim područjima. Proizvest ćemo solarnu energiju koliko god možemo jer je to mali izvor za proizvodnju hidrogen. A ako trebamo ubrizgati u mrežu, učinit ćemo. Umjesto onoga što trenutno radimo, proizvedemo li što više solarne energije i stavimo je u mrežu, stvaramo kolebanja cijena, vremenom ćemo učiniti suprotno: ekonomija zasnovana na hidrogenu sa solarnim upumpavanjem u mrežu kada je to potrebno, ne cijelo vrijeme. Dakle, to je promjena paradigme. “

marketing

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime